Vrlo zarazniji i opasniji oblik

Od početka srpnja nije registriran nijedan slučaj delta varijante koronavirusa

Prvi slučajevi delta varijante u BiH otkriveni su početkom srpnja, dva u općini Ljubuški i jedan u Čitluku, od tada zdravstvenim ustanovama u oba entiteta nije potvrđen nijedan novi slučaj.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 08. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi slučajevi delta varijante u BiH otkriveni su početkom srpnja, dva u općini Ljubuški i jedan u Čitluku, a kako saznaje AA od tada zdravstvenim ustanovama u oba entiteta nije potvrđen nijedan novi slučaj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su da im nisu prijavljeni novi rezultati sekvencioniranja nakon srpnja, te su napomenuli da su u ovom bh. entitetu od početka pandemije do 23. kolovoza ove godine od COVID-19 oboljele 137.653 osobe, dok je od posljedica 5.570 preminulo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) su također potvrdili da zasad nemaju potvrđenu delta varijantu u tom bh. entitetu, ali da se trenutno bilježi postepen porast broja novooboljelih i hospitaliziranih.

"Ukoliko se sve epidemiološke mjere ne budu poštovale i ukoliko se građani ne budu cijepili u planiranom obimu, za šta je osigurana dovoljna količina cjepiva, imat ćemo i dalje porast zaraženih", izjavila je za AA Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Upozorava da je porast broja oboljelih posljedica nedovoljnog poštivanja epidemioloških mjera, kontakta osoba s izvorima zaraze, a to su oboljele osobe koje su se zarazile ili u inozemstvu ili na ovom području.

"Ovim putem, pozivamo sve građane da se što prije cijepe, kako bismo zaustavili ovaj trend porasta zaraženih", poručila je Rodić Vukmir.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije zaraženo najmanje 211.689, dok je od posljedica COVID-19 preminulo 9.770 osoba, podaci su državnog Ministarstva civilnih poslova.

Europska agencija za lijekove ( EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u izvještaju objavljenom krajem srpnja ocijenili su da će delta varijanta koronavirusa do kraja kolovoza predstavljati 90 posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkuliraju u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close