Dobar za sve

Ocat od jabuke - prirodni lijek koji pomaže u svim situacijama

Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2016. u 10:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jabučni ocat moćan je zbog visoke koncentracije octene kiseline koja poboljšava tjelesnu apsorpciju važnih minerala iz hrane koju konzumiramo. Dobiva se fermentacijom zdrobljenih jabuka pomiješanih s bakterijama i kvascem dok se njegovi šećeri ne pretvore u alkohol.

Istraživanje objavljeno u časopisu Infection control and hospital epidemiology (ICHE) ukazuje na to da najbolja svojstva jabučnog octa proizlaze iz njegovih antibakterijskih, antigljivičnih, antiseptičkih i antiviralnih karakteristika.

Bolesti čije se napredovanje ili posljedice umanjuju jabučnim octom su mnoge – od alergija, bubuljica, bolova u zglobovima, grlobolje, upale sinusa i slušnih kanala, osipa i probavnih smetnji pa sve do želučanih čireva, visokog kolesterola, dijabetesa te suhe kose i kože.

U prošlosti je korišten za liječenje mnogih bolesti, a za vrijeme američkog građanskog rata, u nedostatku lijekova koristili su ga kao antiseptik.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Budući da snižava glikemijski indeks, namirnica je od velike zdravstvene koristi osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2. Studija iz 2007. sa sveučilišta Arizona u SAD-u otkrila je kako uzimanje dviju žlica jabučnog octa s 30 grama tvrdog sira prije spavanja smanjuje razinu šećera u krvi za četiri do šest posto.

Smanjuje apetit i pomaže pri mršavljenju

Švedska studija iz 2005. pokazala je da osobe koje jedu kruh lagano posut jabučnim octom dulje osjećaju sitost te su zadovoljnije nakon jela, za razliku od osoba koje jedu običan kruh. Magični sastojak koji se nalazi u octu i za koji se vjeruje da suzbija apetit je octena kiselina koja pomaže smanjiti glikemijski indeks hrane smanjujući stopu po kojoj se šećer ispušta u krvotok i smanjujući apetit.

Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Ne djeluje preko noći, kao kakav čarobni napitak, ali ubrzava rad metabolizma pa organizam brže sagorijeva masnoće i čisti organizam od toksičnih tvari. Ispitanici jedne japanske studije svakodnevno su konzumirali 15 do 30 mililitara octa i lakše mršavjeli od skupine koja ga nije koristila. Dobra je vijest ta da su izgubili masne naslage na trbuhu i oko struka.

Snižava loš kolesterol

Istraživanje objavljeno 2012. u časopisu Life Science Journal otkrilo je da konzumacija jabučnog octa tijekom osam tjedana može značajno smanjiti štetne krvne lipide koji pridonose visokoj razini kolesterola i triglicerida u ljudi koji pate hiperlipidemije, odnosno prevelike količine masti u krvi.

Čuva srce, bubrege i jetru te sprečava nastanak karcinoma

Budući da jabučni ocat rastvara naslage masti u organizmu, odličan je za zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. Zahvaljujući pak kaliju, čuva zdravlje srca i snižava krvni tlak, a pektin potiče bolji rad crijeva i pravilnu probavu. Nekoliko je drugih istraživanja pokazalo da jabučni ocat može ubiti stanice raka ili usporiti njihovo širenje.

Kopirati
Drag cursor here to close