Meksiko

Oaxaca legalizirala pobačaj

Glasovanjem je Oaxaca postala tek drugo područje u Meksiku koje ima na snazi zakone za dekriminalizaciju pobačaja…
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2019. u 10:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti za prava žena u Meksiku slave nakon što je južna država Oaxaca dekriminalizirala abortus u potezu za koji se aktivisti nadaju da će omogućiti opsežnije reforme kako bi se osigurala reproduktivna prava u još konzervativnoj i duboko katoličkoj zemlji.

Zastupnici su glasovali 24 naprema 10 za ukidanje ograničenja pobačaja tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, usprkos glasnom protivljenju Katoličke crkve. Protivnici - uključujući svećenike i vjernike - uzvikivali su ''Ubojice!'' tijekom trajanja glasovanja, dok su žene u zelenim maramicama iz pokreta koji se zalaže za pravo izbora uzvikivale ''Da, mi to možemo!''.

''Ušli smo u povijest jer smo se izborili za dostojanstvo, prava i život žena iz Oaxace'', rekla je Magaly López, lokalna predstavnica stranke Morena Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Magaly López rekla je novinarima da su ilegalni pobačaji treći po redu uzrok smrti majki u toj državi, piše Guardian.

''Žene koje umiru tijekom ovih postupaka siromašne su i ne mogu platiti da urade abortus u klinikama koje to omogućuju. Oni im sude i osuđuju na smrt u sustavu koji smatra da je za njih opasno da donose odluke o svom tijelu'', rekla je.

Glasovanjem je Oaxaca postala tek drugo područje u Meksiku koje ima na snazi zakone za dekriminalizaciju pobačaja, nakon Mexico Cityja koji je ukinuo zabrane pobačaja 2007. godine - mjera koju je Vrhovni sud podržao godinu dana kasnije.

Ali, rani napredak izazvao je povratni udar: 20 od 31 države u Meksiku naknadno je odobrilo ustavne zabrane abortusa. U istočnoj državi Veracruz, kontroverzni tadašnji guverner Javier Duarte uveo je potpunu zabranu pobačaja.

Organizacija za ljudska prava Fundar Mexico pozdravila je "historijski dan za žene" i pozvala na "legalne, sigurne i besplatne pobačaje".

Andrés Manuel López Obrador, predsjednik koji je prošle godine osvojio vlast u izbornom savezu sa strankom koju su osnovali evangelici, nije iskazao dovoljne podrške novom otvaranju pitanja abortusa.

''Postoji mnogo važnijih pitanja i u ovom trenutku mislim da je najvažnije da se vlast očisti od korupcije'', rekao je Lopez Obrador ranije ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close