Borba

Novi Zeland odobrio cjepivo za djecu i adolescente

Novi Zeland je u četvrtak ušao u oštri lockdown nakon što je utvrđen lokalno preneseni slučaj zaraze Covidom-19, prvi u gotovo šest mjeseci.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 08. 2021. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zeland je odobrio upotrebu cjepiva Pfizer/BioNTech za djecu i adolescente, dok se zemlja bori kako bi obuzdala zarazu koronavirusom, objavila je u četvrtak novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenosi Hina.

Novi Zeland je u četvrtak ušao u oštri lockdown nakon što je utvrđen lokalno preneseni slučaj zaraze Covidom-19, prvi u gotovo šest mjeseci. Klaster u Aucklandu sada broji 21 slučaj zaraze, od čega je u četvrtak zabilježeno 11 novih slučajeva.

Ardern je objavila da će djeca od 12 do 15 godina starosti moći primiti cjepivo Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa. “Ono je sigurno i dobro je to napraviti”, kazala je Ardern.

Ranije je cjepivo bilo odobreno za ljude od 16 godina nadalje. Predviđene su dvije doze s razmakom od šest tjedana.

Ardern je kazala kako su zdravstveni dužnosnici sada u dobroj mjeri sigurni oko toga kako je virus ušao u zemlju. Ispitivanje je dovelo do putnika koji je 7. kolovoza stigao iz australskog Sydneya. “Znam da smo svi spremni na to da će broj slučajeva stajati lošije prije nego li postane bolje. Mislim da danas imamo komadić puzzlea koji smo tražili”, rekla je novozelandska premijerka.

„Uvijek smo imali svoj način žestokog i ranog odgovora jer je to puno bolje nego blagi i dug pristup koji rezultira produživanjima karantene“, objavila je Ardern na Facebooku uoči uvođenja karantene.

S populacijom od pet milijuna ljudi Novi Zeland će ostati u strogom zatvaranju najmanje do subote. Zemlja je imala do sada oko 2,580 slučajeva covida-19 i 26 umrlih.

Novi Zeland kao otočna država branio se do sada od jače zaraze koronavirusom zatvaranjem granica i uvođenjem najoštrijih mjera već u začetku pojavljivanja zaraze.

Kopirati
Drag cursor here to close