Imunizacija se nastavlja

Nove količine ruskog cjepiva stižu u RS

U RS je do sada prvom dozom cijepljeno 118.200 stanovnika, a potpuno cijepljenje završilo je 3.2800 građana.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 06. 2021. u 21:22 Bljesak.info
U kojoj je fazi proces vakcinacije u Republici Srpskoj?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj informirali su građane koji čekaju na imunizaciju cjepivom Sputnik V, a koji imaju zakazan termin da će biti pozvani kada novo cjepivo stigne.

Prema posljednjim informacijama nadležnih, nove količine ruskog cjepiva očekuju se ovog tjedna.

Istaknuli su kako će svi biti cijepljeni u predviđenom roku za primanje druge doze koja je u slučaju Sputnika moguća do 90 dana od primanja prve doze.

Završava se prva faza cijepljenja

Istovremeno, u Banja Luci se ovih dana završava prva faza cijepljenja starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

"Što se tiče cjepiva iz programa Sputnik V ovog tjedna očekujemo ponovo jednu isporuku,a što se tiče kineskih partnera tu je proces pregovora dobavljača i partnera koje ćemo količine nabaviti, tako da u lipnju očekujemo nove količine cjepiva svih proizvođača", kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

U RS je do sada prvom dozom cijepljeno 118.200 stanovnika, a potpuno cijepljenje završilo je 3.2800 građana.

Cjepiva kontinuirano pristižu u manjim isporukama te nema prekidanja procesa cijepljenja, ističu u Institutu za javno zdravstvo RS.

"U ovom trenutku ne mogu vam pouzdano reći, ali riječ je o nekoliko desetina tisuća cjepiva koja mi svakodnevno upućujemo na teren,a to je i najvažnije da se proces cijepljenja ne prekida", istaknuo je direktotr Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Apel Doma zdravlja Banja Luka

Dom zdravlja Banja Luka još jednom je apelirao na starije od 65 godina koji su se prijavili za cijepljenje da se jave svom obiteljskom liječniku jer imaju veliki broj ovih građana s kojima trenutno se ne može stupiti u kontakt.

"U ovom trenutku završavamo sa prvom fazom cijepljenja, a to su stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Do sada je u ovim kategroijama cijepljeno 22.971 građanin tako da smo pri kraju ove faze", navela je dr. Vesna Lučić Samardžić iz Doma zdravlja Banja Luka.

Zbog malih količina cjepiva koje pristižu preko EU mehanizma i Covax programa masovnog cijepljenja još nema.

Paralelno s prvom fazom cijepljenja u toku je i druga faza pa se svakog tjedna cijepegrupe medijskih djelatnika, policije i radnika u prosvjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close