Stižu cjepiva

Novalić najavio dolazak cjepiva Sinopharm, Skočibušić Pfizera

Vlada Republike Kine je odobrila izvoz Federaciji BiH svih pola milijuna doza cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 06. 2021. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Želim obavijestiti građane da je potpisan ugovor o direktnoj nabavi 500.000 doza cjepiva Sinopharm s proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala s Kinom za ovu nabavu", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Naime, u pauzi sjednice Vlade FBiH premijer Novalić odlučio se obratiti javnosti kako bi najavio dolazak cjepiva u Federaciju.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Kine odobrila je izvoz Federaciji BiH svih pola milijuna doza cjepiva.

"Vrlo je bitno kazati da je Vlada Republike Kine odobrila izvoz kao što je javnosti poznato, svugdje u svijetu države nabavljaju cjepivo. Javnost treba znati da je Vlada FBiH poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi cjepivo", istaknuo je Novalić.

Ugovor u ime Federacije potpisao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić".

Prozivke Kantonu Sarajevo

Kako je istaknuo Novalić, FBiH se sprema za daljnju nabavu cjepiva drugih proizvođača.

"Nikada nismo odustali niti od jedne nabave cjepiva. Pfizer pokušavamo nabaviti u suradnji s državnim nivoom, a s Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavi cjepiva Spunik V preko ruskog fonda. Želim naglasiti da je za nabavu Sputnika V struka tražila dodatna pojašnjenja. Nije nam jasno zašto Kantonu Sarajevu smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost", naglasio je.

Foto: Bljesak.info / fadil Novalić na sjednici Vlade u Mostaru

On je pozvao Vladu Kantona Sarajevo da sve nedoumice riješe u okviru institucija te pozvao na suradnju.

Skočibušić najavio nova cjepiva

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je kako institucije rade sve kako bi nabavile nova cjepiva.

"Otpočeli smo pregovore izravno s Pfizerom, to je već izravno ostvarena komunikacija. Planira se nabaviti 1,2 milijuna cjepiva od čega bi išlo 1 milijun cjepiva za Federaciju, a 200.000 za Republiku Srpsku", istaknuo je Skočibušić.

Foto: Bljesak.info / Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić

Istaknuo je kako je do sada putem COVAX mehanizma i donacija u BiH stiglo 269,207 cjepiva, a ukupno je administrirano 164,780 cjepiva

Tako je prvom dozom cijepljeno 134,299 a drugom 30,481 osoba.

Skočibušić je naveo kako će svi koji su se cijepili prvom dozom dobit će i drugu dozu te će cijepljenje biti završeno.

FBiH ne treba cjepivo odmah?

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH govorio je i o skladištenju cjepiva te naveo kako je skladištenje na minus 20 dosta zahtjevno. 

"Nama ne odgovara da nam daju milijun cjepiva odmah i sada jer ih prije svega treba skladištiti i čuvati s jedne strane, a  s druge ako bude potrebno docjepljivanje trećom dozom kako bismo građanima mogli ponuditi cjepiva", kazao je Skočibušić.

Foto: Bljesak.info / Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić

Komentirao je i trenutnu epidemiološku situaciju za koju je rekao kako je više nego povoljna, ali da se građani ne smiju opuštati.

"Individualne mjere moramo nastaviti provoditi. Istraživanja pokazuju da nas na jesen očekuje četvrti val koji vjerojatno neće biti tako brojan i opasan, ali ako se budemo čuvali te se cijepimo čim nam se pruži prilika, bit će lakše", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close