Ah ta znanost

Nova studija i nove informacije o zaštiti od ponovne zaraze Covida

Znanstvenici su otkrili da osobe koje su bile zaražene imaju dosta manji rizik od ponovne zaraze virusom u poređenju s onima koji nikada nisu imali Covid-19, objavio je BBC.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2021. u 15:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina ljudi koji su imali Covid-19 zaštićeni su od ponovne infekcije barem pet mjeseci, pokazuje studija Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE).

Znanstvenici su otkrili da osobe koje su bile zaražene imaju dosta manji rizik od ponovne zaraze virusom u poređenju s onima koji nikada nisu imali Covid-19, objavio je BBC.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su zabilježeni slučajevi ponovne infekcije virusom Covid-19 i da opet mogu zaraziti druge.

Zbog toga je važno za sve da nastave poštovati pravila i ostanu kod kuće, iako su već preboljeli zarazu koronavirusom, navedeno je u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Profesorica Susan Hopkins, koja je vodila studiju, rekla je da su rezultati ohrabrujući, sugerišući da imunitet traje duže nego što se mislilo na početku i čega su se neki bojali, ali još uvijek nije sigurno koliko dugo ta zaštita traje.

''To se posebno odnosilo na ljude koji su bili zaraženi i imali visoku razinu virusa čak i bez simptoma i bili su u opasnosti da ga prenesu drugima'', rekla je.

Istraživanje, poznato pod nazivom "SIREN study", provedeno je na desetinama tisuća zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su na prisutnost COVID-19 infekcije i antitijela redovno testirani od lipnja prošle godine.

Od onih koji nisu imali antitijela na virus, tvrdeći da ga nikada nisu imali, 318 je u tom roku razvilo nove infekcije, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici će nastaviti pratiti zdravstvene radnike 12 mjeseci kako bi vidjeli koliko traje imunitet.

Takođe će pažljivo proučiti slučajeve s novim sojem koronavirusa - koji nije bio široko rasprostranjen u vrijeme ove prve analize, ali i posmatrati imunitet sudionika koji primaju cjepivo.

Kopirati
Drag cursor here to close