Studije

The Lancet: Nova cjepiva protiv Covida izazivaju infekciju HIV-om?

Subklinička upala i promjene epitelnih barijera na unutarnjoj kožici, uključujući povećane gustoće CCR5 pozitivnih CD4 T stanica, mogle bi doprinijeti visokim stopama spolno prenosivih infekcija
Lifestyle / Zdravlje | 26. 01. 2021. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova cjepiva protiv koronavirusa mogu izazvati infekciju HIV-om i drugih spolnih bolesti, navodi se u znanstvenom radu ''Upozorenje za korištenje vektorskih cjepiva protiv adenovirusa tipa 5'' objavljenog u lipnju u časopisu The Lancet.

Autori rada Susan P. Buchbinder, M. Juliana McElrathcd, Carl Dieffenbache i Lawrence Coreycd navode kako je nekoliko naknadnih studija sugeriralo potencijalni mehanizam povećane osjetljivosti na HIV infekciju kod muškaraca.

Cjepivo je, tvrde, bilo visoko imunogeno u indukciji HIV specifičnih CD4 i CD8 T ćelija; međutim, nije bilo razlike u učestalosti odgovora T-ćelija nakon cjepljenja kod muškaraca koji jesu i koji se kasnije nisu zarazili HIV-om u Studiji. Ovi nalazi, navode, sugeriraju da imunološki odgovori izazvani HIV-specifičnim cjepivom nisu bili mehanizam povećane akvizicije.

''Sudionici s visokom frekvencijom preimunizacije Ad5 specifičnih T stanica bili su povezani sa smanjenom veličinom HIV-specifičnih CD4 odgovora, a primatelji cjepiva imali su smanjenu širinu HIV specifičnih CD8 odgovora, što sugerira da bi postojeći Ad5 imunitet mogao prigušiti željene reakcije izazvane cjepivom'', stoji u radu.

Dodatne istraživačke studije, navode, sugeriraju da imunokompleksi Ad5 aktiviraju os dendritičnih stanica-T stanica, što može poboljšati replikaciju HIV-1 u CD4 T stanicama. Pored toga, Ad5 specifične CD4 T stanice mogu imati povećanu osjetljivost na HIV infekciju.

Studija izazova na ne-humanim primatima, zaraza rezus makaka Ad5, a zatim imimunizacija sa replikacijom nesposobnim vakcinom Simian immunodeficiency virus (SIV) zasnovanom na Ad5 povećala je rizik od stjecanja SIV-a iz izazova penisa SIV niskih doza. Nadalje, subklinička upala i promjene epitelnih barijera na unutarnjoj kožici, uključujući povećane gustoće CCR5 pozitivnih CD4 T stanica, mogle bi doprinijeti visokim stopama spolno prenosivih infekcija, uključujući HIV, kod neobrezanih muškaraca.

''Na osnovu ovih nalaza zabrinuti smo zbog upotrebe Ad5 vektora za imunizaciju protiv teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2) koji bi mogao na sličan način povećati rizik od stjecanja HIV-1 među muškarcima koji primaju cjepivo. I pandemije HIV-a i COVID-19 nesrazmjerno globalno utječu na ranjive populacije'', stoji u radu.

Uvođenje učinkovitog SARS-CoV-2 cjepiva na globalnoj razini, smatraju, moglo bi se dati populacijama u riziku od zaraze HIV-om, što bi potencijalno moglo povećati rizik od sticanja HIV-1. Ovo važno razmatranje sigurnosti trebalo bi temeljito procijeniti prije daljnjeg razvoja Ad5 cjepiva za SARS-CoV-2, a dokumenti sa informiranim pristankom o tim potencijalnim rizicima trebali bi odražavati značajnu literaturu o akviziciji HIV-1 s vektorima Ad5.

Čak je i ranije, još 2015. godine, objavljen rad Francka J. D. Mennecheta u kojemu se navodi kako se cjepivo protiv ebole koje je sačinjavalo Ad5 vektor obustavilo koristiti zbog povećanog broja infekcija zaraze HIV-om.

Kopirati
Drag cursor here to close