'Maskne'

Nošenje maske potiče stvaranje akni, spriječite ih

Nošenje maski mnogim ljudima iritira kožu, a to dovodi do začepljenih pora, stvaranja viška sebuma i nastajanja akni. No, uzevši u obzir trenutnu situaciju, prestanak nošenja maski neće biti moguć barem još neko vrijeme
Lifestyle / Zdravlje | 21. 07. 2020. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste ozbiljno shvatili zaštitu sebe i drugih od opasnosti koronavirusa, vjerojatno pri svakom izlasku iz stana, odlasku u trgovinu, ljekarnu ili poštu nosite masku.

No, upravo to nošenje maske mnogima donosi i neugodne mrlje, prištiće ili akne koje su sada su česti 'posjetitelji' i na licima onih koji ih do sada nisu imali, naveo je dermatolog Whitney Bowe za BBC te je rekao kako mu se sve više ljudi u zadnje vrijeme javlja s istim, spomenutim, problemom. Ova verzija akni popularno nosi naziv 'maskne', a medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici na prvoj liniji bitke protiv koronavirusa najteže su pogođeni njima, kaže dermatolog Seemal Desai za Washington Post. To objašnjava činjenicom da oni najviše vremena provedu pod maskama, što zbog svoje, ali i zbog sigurnosti pacijenata.

Kako nastaju i što možeš napraviti kada je u pitanju njihova prevencija

Tehnički izraz za akne nastale zbog nošenja maske glasi "Acne Mechanica" i one su rezultat mehaničkog trenja koje se događa prilikom dodirivanja tkanine i kože. One nisu ništa novo i mnogi ljudi, pogotovo sportaši ili drugi koji iz određenih razloga često nose maske, kacige ili štitnike za bradu, upoznati su s njima. "Svi imamo malene folikule dlaka na licu, prsima i leđima, a nošenje bilo kakvih maski ili zaštitnih sredstava koje stvaraju trenje i pritisak mogu nadražiti folikule dlake i tada su rezultat akne", rekao je Bowe. "Njihovo nastajanje pospješeno je i zbog vlage koja se zadržava ispod tkanine te topline", nastavio je.

No, glavno pitanje jest kako ih se riješiti? Stručnjaci navode da su spomenute akne 'lukave' i da za njihovo uklanjanje kemijski pilinzi i razni preparati neće pomoći, dapače njihovo korištenje dodatno će oštetiti već krhku barijeru kože te će ju dodatno iritirati što može dovesti do nastanka mrlja, ekcema, peckanja ili crvenila. Naravno, najbolje bi bilo prestati nositi masku, navodi Bowe, no budući da to nije rješenje, barem ne u dogledno vrijeme, on navodi nekoliko drugih, ključnih savjeta za njihovu prevenciju:

Operi masku - ako nakon nošenja masku od tkanine ostaviš na suncu, kako bi ono ubilo virus, radiš dobru stvar kada je u pitanju virus. No, toplina i vlaga samo će pomoći razvoju drugih bakterija koje će uzrokovati akne. Pogotovo ako na licu imaš šminku, kremu protiv sunca ili neke druge preparate, piše MissZdrava.

"Razmisli o mikrobima koji se nalaze na njoj", rekao je Bowe te savjetovao da ju nakon korištenja opereš i osušiš. Također, dodaje da bi poželjno bilo da koristiš isključivo pamučne maske, a ako se puno ili jako znojiš trebala bi ih imati nekoliko i mijenjati svakih nekoliko sati.

Koristi nježne preparate za lice - Visoka cijena ne mora nužno značiti i visoku kvalitetu proizvoda. Stoga, bolje je da u ovo vrijeme sada koristiš manje proizvoda te da koristiš one koji su označeni kao nježni ili sensitive. "Lice očisti čistom vodom i ručnikom, a zatim nanesi laganu hidratantnu kremu. Pusti ga da diše. Smanji količinu šminke, na usnama koristi prirodan balzam, a noću ga opet operi čistom vodom i upotrijebi hidratantnu kremu", kaže Bowe.

Također, kremu i ostale sastojke nanesi najmanje 15 minuta prije izlaska iz kuće, odnosno prije stavljanja maske kako bi se stigli upiti i kako oni ne bi stvarali dodatnu vlagu jednom kada na svoje lice staviš masku.

Drži se rutine - Bowe navodi kako sada nije vrijeme za iskušavanje raznih proizvoda, pogotovo ne više njih. Iako su proizvodi često kategorizirani po grupama ovisno o tipu kože, svaki tip je drugačiji i ne reagira uvijek dobro na nove preparate. Stoga, kako bi izbjegla dodatno izbijanje prištića, bubuljica i akni za sada se drži provjerene rutine ili ju čak smanji kako bi koža mogla više 'disati'.

Kopirati
Drag cursor here to close