Na Olimpijskim igrama

Norovirisom zaraženo 270 osoba u Pyeongchangu

Najmanje 1.200 radnika je smješteno u karantenu kada se pojavio prvi slučaj infekcije, što je primoralo Južnu Koreju da angažira stotine vojnika kao podršku.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2018. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj slučajeva infekcije norovirusom na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom gradu Pyeongchangu povećao se na 275, priopćio je glasnogovornik Organizacijskog olimpijskog odbora Sung Baek-Yu.

On je potvrdio novinarima da je registrirano devet novih slučajeva u Pyeongchangu, dok je u Gangneungu virus dijagnostificiran kod pet osoba.

Sung je dodao da se oporavilo ukupno 225 osoba, prenio je “Sputnjik”.

Najmanje 1.200 radnika je smješteno u karantenu kada se pojavio prvi slučaj infekcije, što je primoralo Južnu Koreju da angažira stotine vojnika kao podršku, javlja BHRT.

Infekcija norovirusom je visokozarazna bolest koja se prenosi hranom, vodom i dodirom kože. Prvi simptomi se pojavljuju u roku 24 do 48 sati nakon infekcije. Virus prouzrokuje povraćanje, dijareju i bolove u stomaku i uzrok je smrti oko 200.000 ljudi godišnje u svijetu.

Kako se osoba ne bi inficirala, potrebno je prati ruke prije jela, piti flaširanu ili prokuhanu vodu, te prati voće i povrće prije konzumiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close