Imunitet

Noćne smjene izazivaju bolesti srca i rak  

Imunološki sustav se noću oporavlja, ali kod osoba koje često rade noću, a danju ne spavaju kvalitetno, ne funkcionira dobro.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 09. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi da rad u noćnoj smjeni izaziva razne poremećaje u organizmu i bolesti, poput tumora.

Ingo Fietze, voditelj Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u berlinskoj bolnici Charité, ističe da su osobe koje često rade noću podložnije bolestima srca i cirkulacije, među kojima su visok krvni tlak i srčane aritmije, piše Srna.

Takve osobe mogu patiti i od metaboličkih poremećaja, a znanstvene studije ukazuju i na druge potencijalne opasnosti.

Na osnovu onoga što je do sada zaključeno, rad u noćnim smjenama vjerojatno utječe na stvaranje tumora.

Imunološki sustav se noću oporavlja, ali kod osoba koje često rade noću, a danju ne spavaju kvalitetno, ne funkcionira dobro.

Čak i ako se pojedinac tijekom dana kvalitetno naspava, negativne posljedice - ostaju.

"Kvaliteta sna tijekom dana je lošiji i pojedinac ne uspijeva spavati dovoljno dugo kako bi se njegov organizam regenerirao", kaže Fietze.

Neki ljudi bolje podnose rad noću, ali ne postoje pokazatelji koji upućuju na to tko će bolje, a tko lošije podnijeti rad u noćnoj smjeni, napominje njemački stručnjak.

Ipak, mnogo je znakova upozorenja: nedostatak koncentracije i veći izgledi da se načine greške ili da se dogodi nesreća na radu.

Osobe koje teže podnose rad noću vremenom postaju mentalno i fizički manje radno efikasne, pate od lošijeg raspoloženja i postaju zaboravnije, pokazuju istraživanja.

Znanstvenici savjetuju one koji imaju "lagan" san, spavaju loše, pate od kroničnih bolesti, paralelno obavljaju još jedan posao ili imaju brojne obiteljske obveze da izbjegavaju noćni rad.

Osobe koje rade u "rotirajućim smjenama" trebale bi povremeno raditi u svakoj od njih.

Znanstvenici savjetuju da bi trebalo raditi po sistemu: dvije jutarnje smjene u nizu, potom dvije poslijepodnevne, pa dvije noćne, a zatim bi trebalo uslijediti duže razdoblje oporavka.

Kopirati
Drag cursor here to close