Njemački virolog

Vjerojatno ćemo trebati i treću dozu cjepiva

Za novinsku grupaciju Funke u nedjelju je kazao kako trenutačno ne postoji podatak o tomu kada će nam točno trebati dodatne doze cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Njemačkoga savjetodavnog povjerenstva za cijepljenje (Stiko) s berlinskog Instituta Robert Koch, virolog Thomas Mertens rekao je da će se vjerojatno svi građani iduće godine morati docijepiti protiv covida-19, "jer nas koronavirus neće pustiti", prenosi Euronews.

Za novinsku grupaciju Funke u nedjelju je kazao kako trenutačno ne postoji podatak o tomu kada će nam točno trebati dodatne doze cjepiva.

Slabi li zaštita?

Pojasnio je da će zdravstveni stručnjaci morati pričekati još nekoliko mjeseci da bi ustanovili slabi li zaštita od koronavirusa u određenim skupinama brže i hoće li neke među njima trebati dodatnu dozu cjepiva hitnije od drugih.

“Cijepljenje će trebati ‘osvježiti’ najkasnije sljedeće godine. Virus nas neće pustiti”, upozorio je Mertens, podsjetivši na prisutnost novih mutacija koronavirusa na koja određena cjepiva ne djeluju tako učinkovito. “Načelno se moramo pripremiti za mogućnost da ćemo se svi morati docijepiti iduće godine.”

I njegovi kolege očekuju da bi imunitet mogao trajati oko šest mjeseci nakon cijepljenja te će stoga prvo docjepljivanje za neke biti zakazano već najesen.

Mertens je istaknuo da u određenim skupinama učinak cijepljenja slabi i smatra da bi pacijentima čija se imunosna obrana organizma kontrolira lijekovima, treća doza cjepiva mogla biti potrebna u kratkome roku.

Stopa infekcije pala

Stopa infekcije koronavirusom u Njemačkoj je u petak pala na najnižu razinu u posljednja gotovo dva mjeseca. Prošli je tjedan zabilježeno samo 96,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Gotovo 30,4 milijuna ljudi, ili 36,5 posto populacije do petka je primilo barem jednu dozu cjepiva, a više od 9 milijuna ljudi ili 10,9 posto stanovništva sada je cijepljeno objema dozama.

Mertensova procjena uslijedila je mjesec dana nakon što je Albert Bourla, izvršni direktor farmaceutske tvrtke Pfizer rekao da će se pacijenti vrlo vjerojatno trebati cijepiti i trećom dozom cjepiva protiv covida-19 godinu dana nakon primanja druge doze.

Europska unija već je dogovorila produljenje ugovora s tvrtkom Pfizer-BioNTech za 1,8 milijarda doza cjepiva protiv covida-19 koje će joj biti isporučene između 2021. i 2023. godine.

Pfizer i njemački BioNTech izvijestili su da će Europskoj uniji osigurati dodatnih 50 milijuna doza u drugome tromjesečju ove godine, nadoknađujući na taj način manjak isporuke cjepiva AstraZenece.

Kopirati
Drag cursor here to close