Prve doze

U Njemačkoj počelo testiranje cjepiva za COVID-19 na dobrovoljcima

Radi se o prvom kliničkom ispitivanju potencijalnog cijepiva protiv COVID-19 u Njemačkoj
Lifestyle / Zdravlje | 29. 04. 2020. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech objavila je da je na dobrovoljcima počela testiranje potencijalnog cjepiva protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dvanaest sudionika studije primilo je dozu potencijalne vakcine BNT162 u Njemačkoj od kada je počelo testiranje 23. travnja“, kaže se u priopćenju BioNTecha.

Brojne farmaceutske kompanije utrkuju se u pronalasku cjepiva protiv oboljenja koje izaziva zaraza novim koronavirusom, koji je izazvao globalnu pandemiju i doveo do više od 215.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Radi se o prvom kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine protiv COVID-19 u Njemačkoj. U prvom dijelu kliničkog ispitivanja gotovo 200 zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina biće cijepljeno kako bi se procijenila sigurnost i imunogenost cjepiva te odredila optimalna doza za daljnja ispitivanja.

Njemačko regulatorno tijelo, Institut “Paul Ehrlich“, odobrilo je početak kliničkih ispitivanja prošli tjedan.

Turski profesor Ugur Sahin, inače jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTecha, i farmaceutski gigant Pfizer zajedno razvijaju potencijalnog cjepiva za COVID-19 kao dio globalnog razvojnog programa. Kompanije u planu imaju pokrenuti ispitivanja potencijalnog cjepiva BNT162 u Sjedinjenim Američkih Državama, nakon što dobiju odobrenje tamošnjeg regulatornog tijela.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Europu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 218.400 ljudi, a potvrđeno je preko 3.135.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 945.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close