Korisni savjeti

Njeguj kožu kvalitetno i tijekom zime

Vjetar, suh zrak i niske temperature glavni su krivci za loš izgled kože.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 01. 2019. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hladno vrijeme i niska razina vlage rezultira suhim zrakom. Bez odgovarajuće njege suhe kože može doći do pucanja i krvarenja, a oštra zima i vjetar samo pogoršavaju taj problem.

Izbjegavajte jako zagrijane prostorije, vrući tuš kao i gelove za umivanje koji smanjuju razinu vlage kože. Kako biste smanjili crvenilo, svrbež, suhoću kožu i zatezanje, isprobaje savjete koje vam donosimo:

Namažite kožu odmah nakon tuširanja - uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili maslace koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja. Na taj način ćete nahranili kožu i zadržati je mekom.

Odgovarajuće kreme za vaš tip kože - kreme na bazi petroleuma mogu dodatno isušiti kožu, stoga izbjegavate proizvode koje ga sadrže. Budite sigurni da formula sadrži prirodne i hranjive sastojke. Idealno rješenje su ulja na bazi vode koja će omogućiti da vaša koža zadrži vlagu. Za suhu kožu koja je sklona svrbežu možete koristiti sastojke koji će umiriti vašu kožu poput lavande, kamilice i jojobe, prenosi metro-portal.

Tuširanje mlakom vodom - premda većina nas uživa u dugom vrućem tušu u zimskim hladnim mjesecima, vruća voda smanjuje razinu ulja i time dodano isušuje kožu. Posebno treba izbjegavati pranje ruku i lica u pretjerano toploj vodi.

Unos tekućine - sa smanjenjem temperatura imamo tendenciju unosa manje vode. Okrećemo se toplim napitcima poput čaja, mlijeka ili tople čokolade, ali ne zaboravite da vaša koža treba dodatnu hidrataciju iznutra. Možete piti mlaku vodu s limunom koja će vas ugrijati, a istovremeno pružiti osvježavajuće rješenje koje će vas hidratizirati.

Vlaženje prostora - sustavi grijanja isušuju zrak, stoga razmislite o instalaciji ovlaživača zraka u domu, osobito u spavaćoj sobi. Ukoliko su takva rješenja preskupa dobro je koristi baremposudice s vodom na radijatorima.

Zaštita kože odjećom - koristite zaštitnu odjeću poput rukavica i šalova kako biste se zaštitili od hladnog vjetra, kiše ili snijega.

Suha koža, lica tijela i ruku

Suha koža tijela

Za pomoć suhoj koži pomiješajte nekoliko kapi maslinova ulja u pripremljenu kupku ili nakon kupanja nanesite tanak sloj ulja koje ste odabrali i koje ćete ostaviti da se upije tijekom noći. Iako može zazvučati čudno, dodavanje nekoliko šalica punomasnog mlijeka u kupku također može učiniti čuda za narušen izgled kože.

Proteini, masti i vitamini u punomasnom mlijeku učinit će je nježnijom. Ako ste netolerantni na laktozu, kupka u koju možete dodati zobene pahuljice jednako će dobro djelovati na kožu, istovremeno pomažući u otklanjanju mrtvih stanica s tijela. Nakon ovakvih tipova kupki nanesite gustu kremu (ili čak vazelin za izrazito oštećenu kožu). Stavljanje kreme ili losiona tri minute nakon kupanja učinkovito će djelovati po pitanju hidratacije.

Grube i ispucale ruke

Kako biste to spriječili, nakon svakog pranja intenzivno nanosite hidratantnu kremu nekoliko puta u danu. Prilikom pranja posuđa koža se najviše isušuje, a zbog toga koristite gumene rukavice kako biste smanjili doticaj ruku s vrućom vodom koja uzrokuje isušivanje.


Za ozbiljno isušenu kožu ruku preporučuje se obilnije nanošenje hidratantne kreme prije spavanja. Kako bi se obilno naneseni sloj kreme što bolje upio i djelovao tijekom noći, koristite pamučne rukavice.

Suha koža lica

Osim ruku, najizloženija hladnim vremenskim uvjetima svakako je koža lica.

Tijekom hladnijih mjeseci pokušajte izbjegavati korištenje proizvoda za lice koji sadrže alkohol. Umjesto takvih proizvoda, nanosite blaže preparate i hidratantne kreme.

Ako se dodatno želite pobrinuti za njegu suhe kože lica, perite ga jednom tjedno grčkim jogurtom. Zvuči čudno, ali mliječna kiselina koju sadrži jogurt djeluje kao mekani piling. Za pripremanje hidratantne maske za lice zavirite u kuhinju i iskoristite banane, avokado, žumanjak i mlijeko.

Još jedna dobra opcija su cjelovite žitarice i aromatično povrće koje sadrži selen – spoj koji koži daje potrebnu elastičnost. Osim toga, kada je koža lica suha, konzumirajte smeđu rižu, luk, češnjak ili kvinoju.

Kopirati
Drag cursor here to close