Dr. Maida Mulić

Nije dobro što nam se događa stigmatizacija oboljelih od korone

Ljude treba pozvati na jedan empatičan odnos kao i na kritičan odnos u smislu poštivanja mjera.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 03. 2020. u 21:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Dr. Maida Mulić

U Tuzlanskom kantonu je sve više oboljelih od koronavirusa. Večeras je doktorica Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo javnosti rekla da dolazi do povećanog broja oboljelih jer postoji obiteljska veza između uposlenika Kliničkog instituta Bayer, odnosno Klinike za srce.

''Došlo je do širenja virusa između članova obitelji kao i pacijenata koji su bili kao oporavljeni i otpušteni iz Instituta Bayer. Kasnije su se javili sa simptomima COVID-a'', rekla je doktorica Mulić koja je ujedno i članica Kriznog stožera Tuzlanskog kantona.

Ona se ogradila od odgovornosti bilo koga te istaknula da se radi o pojavi bolesti koja je zadesila gotovo cijeli svijet.

''Sve zdravstvene ustanove su bile dužne postupati prema naredbi kako županijskih tako i Federalnog kriznog stožera da preuzmu sve mjere predostrožnosti. Sada imamo situaciju takva kakva jeste. Sada čekamo epidemiološka istraživanja da utvrdimo kako je došlo do pojave koronavirusa unutar zdravstvenog sustava'', kaže dr. Maida Mulić.

Najavila je da će županijski inspekcijski organi izvršiti kontrolu nad onim što je urađeno u ustanovljenju koronavirusa, nakon čega će biti i poznati detalji o pojavi koronavirusa u Klinici za srce u Tuzli.

Trenutno je 37 zaraženih, a u posljednja 24 sata bilo je sedam pozitivnih osoba, a jedna osoba je vezana za klaster u Srebreniku dok su svi drugi vezani za Institut Bayer ili u javnosti još poznatu kao Kliniku za srce.

''Unutar Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla hospitalizirano je 13 pacijenata. Jedna osoba je sa srednjom teškom slikom, dok je kod drugih lakše teška klinička slika. Drugi pacijenti su smješteni unutar Instituta Bayer i imaju lakšu kliničku sliku. Drugi pacijenti se nalaze u kućnoj izolaciji, konkretno njih 16'', rekla je večeras doktorica Mulić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Maida Mulić posebno se osvrnula na slučaj oboljele Sandre Šahat koja se nedavno vratila s rada na kruzeru. Sandra smatra da je zarazu dobila na aerodromu na Miamiju u Floridi. Međutim, ova djevojka se susrela s ogromnom stigmatizacijom i osudama iako je postupila prema svim mjerama predostrožnosti.

''Nalazimo se u jednoj jako ružnoj situaciji i suočavamo se sa stigmatizacijom oboljelih osoba. Ljude treba pozvati na jedan empatičan odnos kao i na kritičan odnos u smislu poštivanja mjera. Priča o Sandri je priča našeg društva iako je njena priča mogla biti iskorištena kao pozitivan primjer. To je djevojka koja se odgovorno odnosila prema mjeri izolacije na kruzeru gdje je bila, kao i u povratku u BiH zajedno sa svojom obitelji. Sa razvijanjem simptoma, kada je dijagnostificiran COVID, ona biva izložena javnom linču umjesto kao pozitivan primjer ograničenog klastera. Ona je bila s pet osoba u kontaktu, svi su negativni jer su poštovali mjere izolacije'', poručila je večeras dr. Maida Mulić.

Kriznim stžerom od sutra u Tuzlanskom kantonu upravlja Civilna zaštita, a medijima će se svaki dan u 13. 00 sati obraćati ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Također, Grad Tuzla izdvaja više od milijuna KM za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close