Kriza javnog zdravstva

New York upalio alarme - necijepljenoj djeci zabranjeno kretanje

Postotak cijepljene djece rapidno je pao u SAD-u
Lifestyle / Zdravlje | 27. 03. 2019. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrug Rockland u New Yorku proglasio je izvanredno stanje zbog epidemije morbila.

Necijepljenoj djeci je zabranjeno kretati se javnim prostorom nakon što su potvrđena 153 slučaja zaraženih osoba, javlja "New York Times"

Svatko tko prekrši ovu zabranu bit će kažnjen s 500 američkih dolara i kaznom od šest mjeseci zatvora. Djeci koja nisu cijepljenja zabranjen je ulazak u škole, shopping-centre, restorane… Za sada je ova zabrana izdana na 30 dana.

Ova odluka je donesena nakon što je rapidno povećan broj zaraženih u Washingtonu, Kaliforniji, Teksasu i Ilinoisu.

Postotak cijepljene djece rapidno je pao u SAD-u, a roditelji kao razlog navode vjerska i filozofska uvjerenja, kao i to što smatraju da cijepljenje izaziva autizam.

''Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme'', rekao je Ed Day, načelnik okruga.

Najveća koncentracija oboljelih u ovom mjestu je u ultraortodoksnoj židovskoj zajednici, prenosi Avaz. Strahuje se da će se proširiti na područja oko New Yorka u kojima su već zabilježeni slučajevi ospica.

U 2018. zabilježeno je više od 82.000 slučaja širom Europe, što je tri puta više u odnosu na 2017. godine. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je da je anticijepni pokret jedna od najvećih globalnih prijetnji u 2019.

Kopirati
Drag cursor here to close