Podaci o preminulima

Nema revizije: Federacija sigurna u smrti od korone

''Vrlo transparentno smo sve to vodili, naša baza podataka je javno dostupna'', rekao je za Dnevni avaz Čerkez.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine nema potrebe da radi reviziju podataka o zaraženima i preminulima od korona virusa.

''Vrlo transparentno smo sve to vodili, naša baza podataka je javno dostupna'', rekao je za Dnevni avaz član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez.

Avaz navodi kako se mnogo govorilo o brojevima zaraženih i umrlih od zaraze korona-virusom u regiji nakon što se u Srbiji sve glasnije špekuliralo da nadležni manipuliraju brojkama te da je čak tri puta veći broj umrlih nego što se to javnosti priopćava.

Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će raditi reviziju podataka.

''Oni su više puta spominjali da je značajan broj manje umrlih prijavljen nego što je stvarna slika. Kod nas je prijavljivano na adekvatan način u našu bazu. Jedini problem koji smo mi ponekad imali je da se događalo da izađu podaci od dva do tri dana, kumulativno'', ističe Čerkez.

Smatra da mjere koje su donesene u FBiH daju dobre rezultate i uglavnom očekivanja koja su i imali kao posljedicu.

''Znamo da smo imali malo problema, koje smo i očekivali, zbog kršenja određenih mjera, da su rizici bili svadbe, povratak s godišnjih odmora, ali ta zatvorenost nam je malo i pomogla. Jer u drugim zemljama, posebno turističkim, poput Španjolske, Francuska, Češke, situacija je prilično uzburkana i imaju vrlo visoke brojeve. Neke zemlje su odjednom popustile mjere pa su sada došle u situaciju da zatvaraju skoro sve. Nama je cilj da do toga ne dođe'', kaže Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close