Covid-19

Nema pozitivnih u HNŽ-u

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 6 bolesnika, od kojih su 1 na invazivnoj i 1 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitaliziran je 1 pacijent.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije bilo pozitivnih.

Županijski i općinski sanitarni inspektori tijekom vikenda nisu izdali nijedno rješenje, a na snazi je 38 rješenja, navedeno je u izvještaju županijskog Stožera.

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u posljednjih par tjedana sve je bolja, a zadnjih pet dana zaredom u toj županiji nema novozaraženih koronavirusom, kazao je glasnogovornik županijskog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Pero Pavlović.

Po njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju utjecalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana, te procesa cijepljenja.

''Kolikog god proces cijepljenja u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u našu županiju, u našu državu, nisu više prijenosnici virusa pa je moguće, i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u županiji'', kazao je Pavlović.

Video: U HNŽ-u peti dan zaredom nema novozaraženih

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše nadzor i provedbu mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Ublažavanje mjera

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjere koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH te podsjetio građane na još neke mjere kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

''Mi vjerujemo s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ovog ili sljedećeg tjedna ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi'', kazao je glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije bilo pozitivnih.

ŽZH

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 19 osoba, od čega je jedna osoba retestirana.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirane su dvije novozaražene osobe (muškarac i žena) iz Posušja na prisustvo koronavirusa.

U samoizolaciji se nalazi šest osoba.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je šest osoba: Široki Brijeg – 2, Ljubuški – 2, Grude -0 i Posušje – 2, priopćio je Zavod za javno zdravstvo ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close