Epidemiolog Pošković-Bajraktarević

Nema potrebe praviti veliku paniku oko koronavirusa

Istaknula je da mnogi građani već sada zovu bolnice kako bi se informirali o situaciji u vezi s korona virusom.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 02. 2020. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalista epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dr. Aida Pošković-Bajraktarević je izjavila da su simptomi korona virusa isti kao i kod gripe, dodajući kako nema potrebe praviti veliku paniku, javlja Anadolu Agency (AA).

"Simptomatologija koja se po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prati i ono što mi pratimo, to su visoka temperatura, kašalj i otežano disanje, i naravno kasnije komplikacije upale pluća. Ali to su simptomi koji su isti kao kod gripe, teško je to razlikovati. Jedina poveznica je epidemiološka veza, to jeste da ta osoba dolazi iz tog nekog rizičnog područja ili je bila u kontaktu s oboljelom osobom od korona virusa", kazala je Pošković-Bajraktarević za AA.

Istaknula je da mnogi građani već sada zovu bolnice kako bi se informirali o situaciji u vezi s korona virusom.

"Građani nas zovu svako malo. Ali opet kažem, mora biti epidemiološka veza, znači, ne treba da se brine osoba koja je bila u Sarajevu, nigdje nije putovala, a ima visoku temperaturu. To može biti i gripa. Znači, mora da ima naredba koja je jučer izašla za osobe koje dolaze iz Lombardije, to jest sjeverni dio Italije, osobe koje dolaze iz Wuhana, sva ona žarišta, one se nama trebaju javljati i mi ih stavljamo pod zdravstveni nadzor, pratimo ih, a ako se razvije neki od ovih simptoma, onda ide sljedeća procedura, neko testiranje, ali mora biti epidemiološka veza", kazala je Pošković-Bajraktarević.

Napomenula je da ipak nema potrebe za velikom panikom, jer stanje nije alarmantno.

"Bespotrebno se diže panika. Teško je razlikovati, jer je sada i sezona gripe, ali opet kažem, mora biti epidemiološka veza, osobe moraju dolaziti iz tih epidemioloških žarišta ili biti u bliskom kontaktu s oboljelim osobama", rekla je specijalista epidemiologije.

Na kraju je dodala da je vrlo važno poduzeti sve preventivne mjere kao i kod gripe.

"To su higijena ruku, često prati ruke, koristiti dezinfekciona sredstva na bazi alkohola, čišćenje prostorija, provjetravanje, izbjegavanje skupova s velikim brojem ljudi", kazala je Pošković-Bajraktarević.

Kopirati
Drag cursor here to close