Bihać

Nema ni onkologa, ni citostatika

"Situacija je katastrofalna i mi ćemo, ako se nešto uskoro ne učini, biti primorani da na neki drugi način ukažemo na naše probleme, jer život nema cijenu", kaže Kadićeva.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 05. 2018. u 10:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja koja okupljaju oboljele od malignih bolesti na području Unsko-sanske županije upozorila su na loše stanje na Odjelu onkologije u Županijskoj bolnici u Bihaću te istaknula kako bolesnici nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i liječenje u ovoj ustanovi.

Prema riječima Mirsade Džananović, predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma "Una" iz Bihaća, na spomenutom odjelu nema stalnog onkologa, a pacijenti su osuđeni na čekanje terapija.

"Stanje je nedopustivo i neizdrživo, onkolog iz Tuzle dolazi jednom u petnaest dana, konstantno nedostaje citostatika, a svi znamo o kakvim bolesnicima se radi i da karcinom ne smije čekati. Stanje je alarmantno i mi tražimo da se nešto uradi u vezi s ovim pitanjem", kaže Džananovićeva.

Fatima Kadić, predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma "Mimoza" iz Bosanske Krupe, kaže kako u ovom gradu ima oko 260 oboljelih od malignih bolesti.

"Situacija je katastrofalna i mi ćemo, ako se nešto uskoro ne učini, biti primorani da na neki drugi način ukažemo na naše probleme, jer život nema cijenu", kaže Kadićeva.

Smail Dervišević, direktor Županijske bolnice u Bihaću, priznaje kako ima određenih problema u radu Odjela onkologije, ali da situacija nije alarmantna.

Prema njegovim riječima, trenutno najveći problem je u tome što ih je jedini onkolog napustio, pa su primorani da se oslanjaju na kadrove koji dolaze iz drugih zdravstvenih ustanova.

"Uvezali smo se sa Kliničkim centrom Tuzla i onkolog iz te ustanove dolazi jednom tjedno. Trebate znati da specijalizacija jednog onkologa traje četiri do šest godina, tako da ovaj profil specijaliste ne možete dobiti tako brzo i mi smo prisiljeni da se oslanjamo na pomoć drugih zdravstvenih ustanova", istaknuo je Dervišević.

Prema njegovim riječima, istina je da se događa nestašica citostatika, ali dodaje kako za to nije kriva Županijska bolnica, jer se njihova nabavka odvija preko Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH, koji ih potom distribuira zdravstvenim centrima u ovom entitetu.

"Kada smo prije više godina pokretali rad Odjela onkologije, bilo je važno da se samo počne, tako da moramo obaviti brojne reforme i ja vas uvjeravam da će stanje u budućnosti biti bolje", kazao je Dervišević. Prema njegovim riječima Županijska bolnica se, zbog velikih financijskih poteškoća, susreće s velikim problemima u svome radu i to se neminovno mora odraziti na kvalitetu zdravstvenih usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close