Posljedice pandemije

Neke socijalne ustanove u HNŽ-u neće preživjeti?

Zabrinutost je povećana, kaže Rebac, jer osobe s invaliditetom nisu prepoznate ni u korona-zakonu Hercegovačko-neretvanske županije.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 06. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobama s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon pandemije i zatvaranja vrata njihovih ustanova 5. ožujka, upitan je nastavak rada, pa iz udruženja koja se brinu i socijalne ustanove u kojima rade osobe s invaliditetom u ovoj županiji, apeliraju na nadležne institucije da im pruže pomoć kako bi prebrodili ovu krizu.

Direktorica Udruženja mladih Ružičnjak-Los Rosales Jasna Rebac, u okviru kojega djeluju socijalna poduzeća Radin i Lonato, rekla je za BHRT kako su ta poduzeća pogođena više nego bilo tko drugi, a vladajuće strukture za to nemaju razumijevanja.

''Pandemija je zatvorila vrata, ne možemo raditi, ni zarađivati – samim tim dovela je u pitanje njihova radna mjesta, jer ne mogu se isplaćivati plaće. Mi smo zabrinuti. Već u 4. mjesecu poslali smo pisma i Federalnom kriznom stožeru, i Federalnom ministarstvu rada, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, Kantilenom stožeru i Gradu Mostaru'', rekla je Rebac.

Zabrinutost je povećana, kaže Rebac, jer osobe s invaliditetom nisu prepoznate ni u korona-zakonu Hercegovačko-neretvanske županije.

Za položaj osoba s invaliditetom strahuju i u Udruzi Vedri osmijeh u čijem sastavu djeluje socijalno poduzeće VedriMo. Upozoravaju da socijalna poduzeća ionako teško funkcioniraju, a HNŽ nema ni donesen Akcijski plan iz oblasti invaliditeta.

Danijela Kegelj, predsjednica Udruženja Vedri osmijeh kaže kako funkcioniraju zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju koji refundira poreze, doprinose.

''A onda vi na neke načine uspijevate zaraditi tu svoju plaću. Sad to nije bilo moguće. Također, korona zakonom ovi koji primaju određene refundacije nisu obuhvaćeni i situacija je krajnje zabrinjavajuća i teška. Bojim se hoće li neka socijalna poduzeća ovaj period uopće preživjeti'', kazala je Kegelj.

Kopirati
Drag cursor here to close