UNDTBiH

Neefikasan transplantacijski program u BiH

U nadi da će transplantacijska medicina u BiH uskoro progresivno krenuti naprijed, pozivamo sve građane BiH da se aktivno uključe u promociju darivanja organa i tkiva
Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2019. u 16:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nedavnoj godišnjoj skupštini Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini (UNDTBiH) posebno je razgovarano o problemu neefikasnog transplantacijskog programa, odnosno o tome što se u BiH izvodi nedovoljan broj transplantacija bubrega, posebno zanemarljiv broj transplantacija od umrlih davatelja, zbog čega su opravdano nezadovoljni i zabrinuti dijalizni bubrežni bolesnici.

Skupština je zaključila da UNDTBiH treba javno da se obrati zdravstvenim vlastima, bolesnicima, ljekarima, medicinskim sestrama, ostalim zdravstvenim radnicima i građanima BiH i na takav način iznese profesionalne stavove o uspjesima i neuspjesima transplantacijskog programa, priopćeno je.

U najboljem interesu bolesnika

UNDTBiH ponovno poziva sve u nadležnim institucijama u BiH da učine dodatne napore kako bi se povećao broj transplantacija bubrega u BiH, u najboljem interesu kroničnih bubrežnih bolesnika, tako što će se poštovati postojeći zakonski propisi i donijeti državni/entitetski dugogodišnji program transplantacijske medicine u BiH.

''U nadi da će transplantacijska medicina u BiH uskoro progresivno krenuti naprijed, pozivamo sve građane BiH da se aktivno uključe u promociju darivanja organa i tkiva'', citat je iz priopćenja.

Bosna i Hercegovina ima riješenu zakonsku osnovu za transplantaciju organa i tkiva i imenovana tijela koja treba da provode Zakon. Sve monoteističke religije odobravaju transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja.

Federacija BiH ima Listu čekanja za transplantaciju bubrega, dok Republika Srpska i Distrikt Brčko nemaju. Iako se transplantacije bubrega od živog rodbinskog davatelja rade od 1974. godine, broj transplantacija nikad nije prelazio više od 20 godišnje.

Transplatacije od 2016.

Transplantacije bubrega od umrlih davatelja se rade od 2006. godine, ali u zanemarivom broju zbog nedostatka organa. Od 2006. do 2018., bilo je ukupno 29 umrlih davatelja, što znači da je za transplantaciju bilo dostupno 58 bubrega, odnosno pet godišnje, što je zanemarljiv broj u odnosu na oko 3.000 bolesnika na kroničnoj dijalizi.

U 2018. godini realizirana su svega dva slučaja uzimanja organa od umrlog davatelja. U Tuzli se od 2012. godine rade i transplantacije od živog nerodbinskog davatelja koje su dozvoljene zakonskim propisima i može se uraditi procedura desenzibilizacije u slučajevima kad su primaoci visokosenzibilizirani (transfuzijama krvi, ranijim transplantacijama, trudnoćama).

Zasad se u BiH ne rade transplantacije kad su primatelj i davatelj različitih (nekompatibilnih) krvnih grupa. Određeni broj bolesnika se transplantira izvan BiH, uglavnom zahvaljujući novcem prikupljenim od donacija, u manjem broju od fondova osiguranja.

Ukupan broj bolesnika kojima se u godini dana uradi transplantacija bubrega u BiH ili izvan nje je dva-tri puta manji od broja novih kroničnih dijaliznih bolesnika u istoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close