Komplikacije

Nedostatak PCR testova u Bosni i Hercegovini

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović ističe, sve što se događa izgleda kao da netko želi da se sustav slomi.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 08. 2020. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstvenom sustavu koji je pred kolapsom nedostaje mnogo toga. Pogoršana epidemiološka slika u državi dodatno bi mogla biti zakomplicirana ako se ne nabave nove količine PCR testova. Pojedine ustanove već najavljuju da će smаnjiti broj komercijalnih testiranja.

"Za PCR testove dobio sam sinoć informaciju s vrha , evo neću spominjati ime, nema rebalansa proračuna. Neće biti kupovine PCR testova s centralne razine, znači morat ćemo ići iz tekućeg poslovanja opet na javnu objavu ili do dobijemo nešto od donacije ili UNDP-a ili WHO. Međutim, to nije rješenje čekati svaki put donaciju”, rekao je za BHRT direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

Ono što UKC Tuzla ima је preumorno osoblje. Ističe, sve što se događa izgleda kao da netko želi da se sustav slomi.

Naglašava, komentiranja i polemiziranja ima, ali suštinskog rada izvan zdravstvenih ustanova nema. Svakodnevna komunikacija je sa Мinistarstvom zdravlja kako nabaviti novi kontingent medicinske zaštitne opreme za sljedeća dva dana. Morate priznati da je to jako teško.

“Otrcana priča. Disciplinirano ponašanje i moći ćemo izdržati. Međutim, nema discipline, dodao je Jusufović.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva tvrde da s količinom testova problema nema. Podsjećaju da su laboratorije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, verificirane od početka i prve humanitarne količine išle su u te laboratorije. Dodaju da se do kraja mjeseca očekuje i nabavka od 60 do 100 tisuća testova.

“S narednom nabavkom ćemo izvršiti distribuciju u nove centre koji do sada nisu dobivali ništa. Međutim, ja ću vrlo jasno reći, to njih ni jednog trenutka nije sprječavalo da nabave i kupe testove. Mi imamo i kantonalne budžete, imam kantonalna ministarstva zdravlja, fondove”, kazao je za BHRT Goran Čerkez, federalni pomoćnik ministra za javno zdravstvo.



PCR test predstavlja standard i, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najpouzdaniji test za prisustvo koronavirusa u organizmu u ranoj fazi bolesti.

“Serološki test, on govori već o stanju bolesti, organizma, kretanju bolesti, terapije, preko određenih proteina, imunoglobulina. Da li se serološki test može raditi početkom bolesti? Ne. On će biti negativan. Tek treći, četvrti dan kada dođe do reakcije, kada je senzibilan organizam”, istaknuo je za BHRT prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

Profesor Karamehić napominje da znanstvenici za šest mjeseci nisu u dovoljnoj mjeri upoznali COVID 19, što je specifično, a samim tim se ne može znati koliko antitijela traju. Dodaje i to da će se znati uskoro jer imunologija je pobijedila sve pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close