Službeno

Ne postoji dokaz o povećanoj osjetljivosti trudnica na koronavirus

''Iako su strah i neizvjesnost prirodne reakcije na virus korona, moramo se voditi činjenicama i pouzdanim informacijama....''
Lifestyle / Zdravlje | 13. 03. 2020. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Populacijski fond UN (UNFPA) objavio je kako ne postoje znanstveni dokazi o povećanoj osjetljivosti trudnica na virus korona - Corvid-19, navodeći da trudnice trebaju poduzimati iste preventivne mjere preporučene svim odraslim osobama kako bi izbjegle infekciju.

U priopćenju se naglašava da UNFPA, odnosno UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, pomno nadgleda situaciju i surađuje s partnerima, vladama i agencijama UN na rješavanju nove epidemije virusa korona, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila međunarodnom javno-zdravstvenom opasnošću.

UNFPA nastoji osigurati da se ženama reproduktivne dobi i trudnicama pruže precizne informacije o mjerama zaštite od infekcije, potencijalnim rizicima i pravovremenom pristupu medicinskoj njezi, prenosi Srna.

"Iako su strah i neizvjesnost prirodne reakcije na virus korona, moramo se voditi činjenicama i pouzdanim informacijama. Moramo biti udruženi u solidarnosti, boriti se protiv stigme i diskriminacije i osigurati da ljudi, posebno trudnice i dojilje, dobiju informacije i usluge koje su im potrebne", rekla je izvršna direktorica UNFPA Natalie Kanem.

Seksualno i reproduktivno zdravlje važno je javno-zdravstveno pitanje tijekom epidemija, a sigurna trudnoća i porođaj zavise o funkcionalnim zdravstvenim sustavima i strogom pridržavanju mjera opreza, napominje se u priopćenju.

Iz UNFPA su istaknuli da Corvid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mjere i terapije.

"Do danas ne postoje znanstveni dokazi o povećanoj osjetljivosti trudnica na Corvid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promjene koje bi neke trudnice mogle učiniti osjetljivim na virusne respiratorne infekcije", navodi se u priopćenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet zbog povećanog rizika od nepovoljnih ishoda.

U priopćenju se ističe da bi liječenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom Corvid-19 trebao uključiti terapiju koju WHO preporučuje za odrasle pacijente uz dogovor sa svojim ginekologom.

Dojilje ne bi trebale biti odvojene od novorođenčadi jer nema dokaza da se respiratorni virusi mogu prenijeti putem majčinog mlijeka. Majka može nastaviti s dojenjem sve dok se primjenjuju potrebne mjere predostrožnosti, naglašavaju iz UNFPA.

Kopirati
Drag cursor here to close