Koliko vam treba da zaspete?

Naučite zaspati za samo jednu minutu

“Osnovni razlog koji nam ne da zaspati, naš je unutarnji monolog.”, tvrde stručnjaci.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 02. 2024. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noći bez sna, zvuči savršeno kada pomislimo na romantične trenutke i večere u krugu prijatelja, no kad se radi o noćima koje ulaze u jutro pred radni dan, to i nije baš tako bajno. “Osnovni razlog koji nam ne da zaspati, naš je unutarnji monolog.”, tvrde stručnjaci.

Kako se riješiti nesanice i lakše zaspati, otkrijte u zanimljivim savjetima neurologinje Svjetlane Saenko, koje donosi Elle.hr.

Metoda “4-7-8”

Kako bi se naučili brzo zaspati, ovu metodu potrebno je prakticirati dva puta dnevno u periodu od dva mjeseca.

  •     Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba
  •     Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde
  •     Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi
  •     Polako izdišite kroz usta osam sekundi.
  •     Tijekom izdisaja proizvedite glasan zvuk kao kad ste zadihani


Vježbu bi trebali ponavljati sve dok nam ne bude potrebno svega 60 sekundi za zaspati.



Metoda udisaja i izdisaja

Kod većine tehnika preporučuje se da izdisaj bude jednak udisaju, budući da se tijelo tijekom izdisaja smiruje i opušta. Tijekom udisanja javljaju se apsolutno suprotni procesi.

Svaka faza disanja – udisanje, zaustavljanje i izdisanje – mora se obaviti u roku od pet sekundi. Postupno povećavajte trajanje svake faze na šest do osam sekundi, ali ne više od deset. Glavni fokus bi trebao biti izdisaj. Reguliranjem disanja uskoro ćete osjetiti pospanost i zaspati.

Metoda “Deset”


Kako bi zaspali ovom metodom, trebate disati, brojeći svaku fazu: udisati – jednom, izdisati – dva, opet udisati – tri, i tako dalje. Dišite kroz usta, umjereno duboko i nastavite brojati do deset – tada se ciklus mora ponoviti. Za uspavljivanje obično nije potrebno više od tri ciklusa.
Metoda obrnutog treptanja

Udobno se legnite, opustite se i zatvorite kapke. U redovitim razmacima – od pet do petnaest sekundi – na trenutak otvorite oči, a zatim ih ponovno zatvorite. Tako ćete treptati “obrnuto” – proces koji umiruje tijelo i priprema vas za spavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close