Što kaže zakon?

Sve više osnovnoškolaca konzumira nargilu

Nargila barovi niču kao gljive poslije kiše i rade do kasno u noć.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2019. u 21:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve više se otvaraju nargila barovi u kojima su konzumenti većinom mladi, čak i osnovci koji satima udišu ovakvu vrstu duhanske prerađevine.

Mada nadležni, a prije svih zdravstveni radnici, ukazuju na alarmantno stanje, posebno kada se imaju u vidu činjenice da trenutno u Federaciji BiH ima 100-150 otvorenih nargila barova, županijskim inspekcijama su u ovim slučajevima vezane ruke, jer zakonska rješenja su još u formi nacrta, a svjedoci smo činjenice da vlast na federalnoj razini još nije konstituirana.

Po svemu sudeći, ovaj zakonski vakuum mnogi koriste, a nargila barovi niču kao gljive poslije kiše i rade do kasno u noć.

Nepoznat sastav

Prof. dr. Zehra Dizdarević, alergolog i pulmolog, naglašava za Oslobođenje i TV1 kako je nargila veoma opasna za ljudsko zdravlje, a posebno kada se ima u vidu da njen sastav nitko ne zna.

Često se susreće sa roditeljima i mladim ljudima kojima nastoji pomoći. Vrlo je zabrinjavajuće što djeca u osmogodišnjoj školi idu u nargila barove. U razgovoru sa tim mladim ljudima nijedan nije rekao da nargilu uzima kratki period, da je uzima pola sata, nego je svi oni uzimaju duže.

Kada dođu na liječnički pregled, prvo je primjetan bronhitis, zatim vlažna pluća, jak iskašljaj, pregled može trajati i sat, nakon čega liječnici uključuju terapiju.

''Prilikom konzumacije nargile, morate imati jak udisaj. Tada se kod takvih osoba momentalno može dobiti kvazitorno izhemična kriza u mozgu, a promuklost je momentalna. Stoga, svi koji upražnjavaju nargilu imaju promukli glas, često su skloni bronhitisima, treće, vrlo puno iskašljavaju, taj iskašljaj se zarazi još nekom bakterijom, virusom, gljivicom i on bude tamnije boje od žute do zelenkaste i veoma je rijetko taj iskašljaj kod takvih pacijenata bjelkast i pjenušav'', naglašava dr. Dizdarević.

Dodaje kako konzumacija nargile sve više postaje globalni zdravstveni problem, u čije rješavanje se moraju svi uključiti - od inspekcije do zdravstvene struke.

Zakonska rješenja

U Udruženju nargila barova FBiH nisu zadovoljni zakonskim rješenjem i u formi nacrta jer on, kako kažu, zabranjuje nargilu kao osnovno sredstvo za rad.

''Zalažemo se da u zakonskoj regulativi nargila bude dozvoljena pod određenim uvjetima. S tim da se zabrani najrigoroznijim kaznama boravak maloljetnih lica u nargila barovima, čak i njihov ulazak. Mi smo za dvozonske ventilacije, za odvajanje carinskog broja između nikotinskog proizvoda, sada je to sve pod jednim carinskim brojem i duhan i rezani duhan i smjesa za nargilu, za visoke sanitarne uvjete, za jednokratna crijeva, za jači inspekcijski nadzor”, kaže Anera Husić, te naglašava da se napravi modus varijanta kako nargila ne bi u zakonskim rješenjima bila zabranjena, jer, kako kažu, ona u svijetu nije nigdje zabranjena.

Tijekom javne rasprave o nacrtu spomenutog zakona, svaki prijedlog Udruženja nargila barova FBiH bio je odbijen. Zato iz Udruženja pozivaju na nadležne institucije da ne dođe do isključive zabrane nargile, koja je osnovni proizvod ovih barova. Podsjećaju da svake godine na mjesečnoj razini vlasnici nargila barova uplaćuju doprinose za mnoge radnike koje zapošljavaju.

''Mi smo za strožu zakonsku regulativu, za pojačan inspekcijski nadzor, pristajemo na takse, na sve pristajemo, ali ne pristajemo na to da nargila bude zabranjena'', naglašava Husić.

Kopirati
Drag cursor here to close