Možda ih volite, ali...

Namirnice koje uništavaju zdravlje jetre

Ovo su vaše omiljene namirnice koje uništavaju zdravlje jetre
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda ih volite, ali one mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.

Dok je možda vaša glavna briga kako namirnice djeluju na izgled vašeg struka ili koliko vam energije pružaju, postoji jedan organ koji možda baš zbog vašeg odabira namirnica pati, a to je jetra.

Jetra je najveća žlijezda u našemu organizmu i najveća "tvornica“ s nizom važnih funkcija: u njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata; ugljikohidrata, bjelančevina i masti ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina...Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad.

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 4.5 milijuna Amerikanaca ima dijagnosticiranu bolest jetre, a oko 20 posto i bolest masne jetre. Uzroke nalazimo u alkoholu, nekim lijekovima, prekomjernoj tjelesnoj težini, poremećajima metabolizma masti, u šećernoj bolesti te kao posljedicu nekih kroničnih bolesti. Najčešće masna jetra nema simptoma te je stoga važno redovito posjećivati liječnika i pokušati voditi zdrav život. Iako bez simptoma, neliječena masna jetra može dovesti do ciroze jetre.

Ako želite zaštiti jetru i spriječiti česte probleme, dobro je znati koju biste hranu trebali izbjegavati.

Zaslađeni napici

Alkohol nije jedino piće koje može izazvati kaos u jetri, a prema riječima liječnika Ian Braithwaitea, zaslađeni napici mogu uzrokovati štetu ovom organu, pišr Ordinacija.hr.

"U malim količinama, fruktoza će se obraditi u crijevima, a ako se radi o velikim količinama, koliko potvrđuju istraživanja, može doći do toksičnosti u jetri“, dodao je. Napici koji sadrže puno fruktoze su oni koji sadrže rafinirane šećere, poput gaziranih napitaka.

Umaci i pripravci sa skrivenim šećerom

Nisu samo namirnice za koje svi znamo da sadrže šećer opasne za vaše zdravlje, često su opasniji izvori fruktoze proizvodi o kojima uopće ne razmišljamo, poput kečapa i preljeva za salate.

Prženi krumpiri

rženi masni krumpiri su jedna od vama dražih namirnica? Ne samo što su prepuni kalorija, mogu i nanijeti štetu zdravlju jetre. "Prženi krumpirići su i puni soli, a prehrana koja se sastoji od tako puno soli može voditi do povećanja masnoće u jetri i inzulinske rezistencije“, pojasnio je dr. Leann Poston, MD.

Suhomesnati proizvodi

Ako ste zabrinuti zbog zdravlja jetre, možda biste trebali par puta razmisliti prije nego pojedete taj ukusni sendvič sa salamom.

"Radi se o namirnici koja sadrži skrivene soli“, ističe nutricionist John Fawkes, te dodaje kako prevelik unos soli može uzrokovati disbalans u omjeru tekućine u tijelu što će jetri otežati da radi svoj posao te tako uzrokovati i razvoj bolesti.

Bijeli kruh

Na žalost, bijeli kruh od kojeg ste pripremili taj ukusni sendvič sa salamom sam po sebi nije tako dobar za zdravlje jetre. „Rafinirani ugljikohidrati nemaju u sebi vlakna poput proizvoda od cjelovitih žitarica. To može voditi do porasta glukoze u krvi, otpuštanja inzulina, te nakupljanja masnoća u i oko jetre“, dodaje Fawkes.

Prehrana za zdravu jetru

Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za zdravlje jetre:

  •     svježeg voća poput jabuka, citrusa
  •     gorkog povrća poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača
  •     izvora bjelančevina poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta
  •     maslinovo ulje, laneno ulje, bučino ulje
  •     cjelovitih žitarica

Jetra "voli gorke biljke“ koje joj olakšavaju metaboliziranje hranivih tvari, posebice masti i imaju blagotvoran učinak na stanice jetre, stoga je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine: češnjak, ružmarin, mentu, klinčić, kurkumu.

Kopirati
Drag cursor here to close