Zadnji tjedan dana

Najveći broj zaraženih Covidom u Federaciji ima HNŽ

Gledano po apsolutnim brojevima, u posljednjih sedam dana, najviši porast broja novih slučajeva zabilježen je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (264),
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2020. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Pregledu epidemiološke situacije Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za 7. listopad, sedmodnevna incidenca za FBiH zaključno s ovim datumom iznosi 44,75 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Po kantonima, najveću incidencu u proteklih sedam dana bilježe Hercegovačko-neretvanska županija sa sedmodnevnom incidencom od 121,68 slučajeva na 100.000 stanovnika, Zapadnohercegovačkai županija sa 81,38 slučajeva na 100.000 stanovnika, te Hercegbosanska sa sedmodnevnom incidencom od 60 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Gledano po apsolutnim brojevima, u posljednjih sedam dana, najviši porast broja novih slučajeva zabilježen je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (264), Zeničko-dobojskom kantonu (194) i Kantonu Sarajevo (160).

Neophodno je pridržavati se mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i zaposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija, poručuje Krizni stožer.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 2. listopada obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close