UN

Najniža smrtnost majki i beba u povijesti, ali šanse za preživljavanje nejednake

"U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju", rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2019. u 12:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrtnost trudnica i novorođenčadi u svijetu je najniža u povijest zahvaljujući pristupačnijoj i boljoj zdravstvenoj njezi, objavio je UN.

Smrtnost djece ispod pet godina gotovo je dvostruko pala od 2000., dok se smrtnost za vrijeme trudnoće i rođenja djeteta smanjila za više od trećine, pokazuju najnovije procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju", rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, javlja Hina.

Ipak, nejednake su šanse za preživljavanje majki i djece diljem svijeta", ističu iz UN-a.

Porod žene u supsaharskoj Africi je 50 puta opasniji nego porod žena u bogatijim zemljama. Prošle godine je umrlo svako 13. dijete mlađe od pet godina u supsaharskoj Africi, dok je u Europi umrlo jedno dijete na njih 196.

Godišnje u svijetu umre 2.8 milijuna trudnica i novorođenčadi, što je jedna smrt svakih 11 sekundi i to većinom zbog uzroka koji su se mogli spriječiti, procjenuje UN.

Kopirati
Drag cursor here to close