Hrabro srce

Najmlađe preživjelo nedonošče: Rođena čak 4 mjeseca prije

Danas, četiri godine kasnije, Lyla je snažna i vesela djevojčica. Iako se normalno razvija i druži s vršnjacima, a jedini znak da se prerano rodila je kašnjenje u razvitku govora
Lifestyle / Zdravlje | 27. 12. 2018. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi liječnici ne preporučuju oživljavanje beba rođenih prije 22 tjedna jer je stopa preživljavanja ekstremno niska. No, liječnici koji su porodili malenu Lylu na nagovor njene majke nisu odustali, a ona im je zbog toga, zajedno sa suprugom, vječno zahvalna.

Naime, Lyla je rođena nakon 21 tjedna i četiri dana, a težila je tek 400 grama zbog čega ju se smatra najmlađim preživjelim nedonoščetom na svijetu, piše Daily Mail.

 Layla sa majkom Courtney 

Prije nego što su ju njeni roditelji Courtney i Paul mogli odvesti kući, Lyla je u bolnici provela čak 126 dana kako bi dovoljno ojačala.

Curtney se prisjetila da se u 21 tjednu trudnoće počela osjećati vrlo čudno. Jednog je jutra otišla na WC i shvatila da će se poroditi.

Danas, četiri godine kasnije, Lyla je snažna i vesela djevojčica. Iako se normalno razvija i druži s vršnjacima, a jedini znak da se prerano rodila je kašnjenje u razvitku govora. No, s vremenom bi i to trebalo doći na svoje mjesto.

Broj preranih rođenja u SAD-u inače raste već tri godine zaredom nakon što je konstantno padao između 2007. i 2014. godine. Svaka deseta beba rađa se prerano, a bebe rođene prerano imaju veći rizik za probleme s disanjem, hranjenjem i podložnija su infekcijama.

Prerano rođena djeca u pravilu sporije rastu te se fizički i mentalno sporije razvijaju te imaju veći rizik od ADHD-a, neuroloških problema i autizma, zbog različitih abnormalnosti u razvoju mozga.

Nekoliko je stvari, piše Daily Mail, koje povećavaju mogućnost preranog rađanja: prethodno prerano rađanje, trudnoća s blizancima ili trojkama, manje od šest mjeseci između poroda i novog začeća te prekomjerna težina majke.

Kada je s 126 navršenih dana Lyla dostigla težinu od dva i pol kilograma, roditelji su je napokon mogli povesti kući. Iako su danas najponosniji roditelji na svijetu, svjesni su da bi Lyla mogla imati određenih problema zbog toga što je bila nedonošče.

Liječnici objašnjavaju da se nedonošče rađa s nerazvijenim organima, pa i mozgom zbog čega kasnije mogu imati problema sa školovanjem. No, mala Lyla je borac od prvog dana i njeni su roditelji uvjereni da će ona sve nedostatke nadomjestiti trudom i voljom, prenosi portal 24sata. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close