Kažu brojke

Najmanji interes za cijepljenje pokazuju mladi od 19 do 25 godina

Od kolektivnog imuniteta još uvijek smo daleko.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2021. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve složenija epidemiološka situacija u BiH. Danas 554 novozaražene osobe i 26 smrtnih slučajeva. S porastom broja zaraženih, građani se sve lakše odlučuju na cijepljenje.

Ipak, od kolektivnog imuniteta još uvijek smo daleko. Gotovo 10 tisuća umrlih, veliki ekonomski gubici – sve je to rezultat epidemije koronavirusa. Kako bi spriječili smrtne ishode i teže kliničke slike, kažu epidemiolozi, rješenje je imunizacija. Na nju se odlučila i Senija Dupovac, javlja N1.

”Pa brine me porast broja zaraženih, jer sam preživjela teški oblik korone… Sigurnije se osjećam, normalno”, kazala je Dupovac. U entitetu RS u potpunosti je cijepljeno više od 200 tisuća ljudi, u Federaciji 20% stanovništva. Sarajevska županija prednjači po broju cijepljenih. 

”Imali smo Pfizer cjepivo u utorak na Zetri gdje je potrošeno svih 2.100 cjepiva. Imamo i najavu da će idući tjedan doći nove doze Pfizer cjepiva. Tako da može se reći da je broj cijepljenih u porastu, građani su svjesni situacije i da smo već u četvrtom valu”, istaknula je glasnogovornica Ministarstva zdravstva SŽ Mirna Pecikoza.

Za imunizaciju se najlakše odlučuje, to pokazuju podaci, radno sposobno stanovništvo. Najmanji interes za cijepljenje pokazuju mladi od 19 do 25 godina. U Sarajevskoj županiji evidentirano je i 72 cijepljenih maloljetnika iako u Federaciji to još nije odobreno.

”Tih 72 je najvjerojatnije cijepljeno izvan županije, obzirom da u SŽ nema preporuke da se djeca cijepe. Tako da ako do toga dođe, do sada je potvrđeno da se mogu cijepiti Pfizerom i Modernom, za sada nemamo preporuke da ih cijepimo”, istaknula je Pecikoza.

Zbog toga je ogorčen Sadet Pačo. On se prije mjesec dana cijepio. Njegov maloljetni sin koji je rizična skupina, još uvijek nije.

”Nitko im ne može jamčiti da mogu biti zaštićeni, da neće biti zaraženi u školi – to je najgore. Bojim se za njega... Njegov kolega koji je iz Amerike i tamo je cijepljen još u proljeće”, kazao je roditelj Sadet Pačo. U entitetu Republika Srpska cijepljenje djece je već odobreno. Nadležne u ovom entitetu trenutno najviše brine širenje delta soja virusa.

”Upravo tamo gdje je najveći broj necjepljenih osoba virus se lakše prilagođava jer kod njih virus lakše izvrši svoje mutacije i na taj način se prave sojevi koji su otporniji jer on sebe tako trenira da bude jači i bolji i onda nastaje soj koji stvara veliki broj oboljelih. Cijepljene osobe su uveliko zaštićene protiv svih sojeva koji trenutno postoje”, navela je Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Sa druge strane uvelike protječe i cijepljenje radnika u kompanijama, dok su sada cijepljeni i radnici na koridoru Vc.

”Ja se osjećam super, ništa strašno, pozivam građane da se cijepe, radi svog zdravlja, radi zdravlja svoje djece”, kazao je jedan cijepljeni radnik. Dok se povećava broj cijepljenih, brojevi novozaraženih drastično rastu. ”BiH je uveliko ušla u četvrti val epidemije koronavirusa, stoga je cijepljenje izuzetno važno, poručuju epidemiolozi. Od početak usljed zaraze preminulo je više od devet tisuća osoba. Obzirom da cijepljenje, kako kažu epidemiolozi, sprečava teže kliničke slike ona je jedini put kojim trebaju ići građani BiH.”

Kopirati
Drag cursor here to close