Rješenje

Najlakši način u borbi s neugodnim zadahom

Lifestyle / Zdravlje | 15. 08. 2019. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčešći uzrok neugodnog zadaha previše je bakterija u usnoj šupljini. Zato procesuiranje ostataka hrane može stvoriti smrad nalik sumporu, piše Hina.

Te se bakterije mogu ukloniti četkicom za jezik, piše njemački medicinski časopis Hausarzt. Glavni uzrok neugodnoga jutarnjeg zadaha je suhoća usne šupljine. Tijekom noći, odnosno spavanja, lučenje sline je smanjeno, osobito ako imate problema sa sinusima i dišnim putevima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja.

Suha usta rezultiraju razvojem anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uvjetima bez kisika), upravo zbog nedostatka vode, odnosno sline u ustima koja sadrži kisik. U tom slučaju najbolje je posegnuti za čašom vode, kažu stručnjaci. To će pomoći da se ispere višak bakterija iz usne šupljine.

Poslije usta najčešći je uzrok problem s probavnim organima, odnosno sa želucem. I konzumiranje nekih namirnica, poput luka ili češnjaka može rezultirati lošim zadahom. Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili gastritisom, također su ugrožena skupina kada je posrijedi ova neugodna tegoba.

Ako redovno perete zube i četkate jezik, a i dalje imate problem s neugodnim zadahom, trebalo bi posjetiti stomatologa kako bi se isključili ostali problemi, poput propadanja zuba ili nastanka parodontnog džepa.

Sljedeća adresa je otorinolaringolog jer i problemi sa sinusima i krajnicima mogu izazvati neugodan zadah.

Kopirati
Drag cursor here to close