Istinsko prijateljstvo

Najboljem prijatelju darovao bubreg

Semanić i Dželalagić su se prije nekoliko dana vratili iz Istanbula gdje je obavljena transplantacija bubrega i obojica se odlično osjećaju.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 01. 2018. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O tome da istinska prijateljstva ne poznaju granice svjedoči primjer Hasana Semanića (39) iz bihaćkog naselja Brekovica, koji je donirao bubreg svom najboljem prijatelju Ervinu Dželalagiću (40), omogućivši mu na taj način nastavak normalnog života, pišu Nezavisne novine.

Semanić i Dželalagić su se prije nekoliko dana vratili iz Istanbula gdje je obavljena transplantacija bubrega i obojica se odlično osjećaju. Objašnjavaju kako je operativni zahvat zbog kompliciranih birokratskih i administrativnih procedura naposljetku morao biti obavljen u Turskoj.

"Sve je proteklo u najboljem redu. Moj organizam je prihvatio presađeni bubreg, sve najbolje funkcionira i nema niti najmanjih zdravstvenih komplikacija", kaže Dželalagić.

Dodaje kako ne postoje riječi kojima bi zahvalio najboljem prijatelju te ističe kako bi, ukoliko bude potrebno, i on za njega učinio isto.

Dželalagić je prije dvije godine iznenada obolio na bubrezima te je bio prisiljen da se podvrgne tretmanima hemodijalize.

"Vjerujte mi, to je bilo pravo mučenje za mene. Ha hemodijalizu sam morao putovati svaki drugi dan i život mi se promijenio iz temelja. Često sam pomišljao i na najgore", kaže Dželalagić, inače oženjen i otac dva maloljetna sina.

Semanić kaže da je, kada je čuo da je transplantacija bubrega mogući spas za njegovog kolegu, došao na ideju da daruje vlastiti bubreg i tako pomogne prijatelju.

"Uvjeren sam da bi meni, da sam bio u takvoj situaciji, neko pomogao i ja bih očekivao takvu pomoć. Znači, ako u životu očekuješ takvu pomoć, moraš biti spreman i da je ponudiš drugima, a posebno onima koji su ti najbliži", skromno zaključuje Semanić.

Kopirati
Drag cursor here to close