Priznanje i odgovornost

Najbolja liječnica HNŽ-a: Morate postupati isto s prvim i 90-im pacijentom

''Pacijenti s dali su svoj 'nalaz i mišljenje', koji je za nas vrlo povoljan. Oni nisu i ne smiju biti samo nijemi posmatrači događaja u ovoj zemlji nego moraju dati svoj doprinos''
Lifestyle / Zdravlje | 21. 07. 2020. u 13:18 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prim.mr.sci Melida Hasanagić, specijalist obiteljske medicine je najbolja liječnica za 2019./2020. Također u timu sa medicinskom sestrom Šahzijom Slipičević – dobitnica je i priznanja najbolji tim obiteljske medicine u HNŽ.

Hasanagić s medicinskom sestrom Slipičević radi u timu obiteljske medicine u ambulanti Vrapčići-Dom zdravlja Stari grad Mostar. Posao je kaže, izuzetno zahtjevan i odgovoran, a ovo priznanje joj je pored svih ostalih priznanja itekako značajno. Melida Hasanagić kaže i da ga je ''iskreno očekivala''.

Značajno priznanje

''Morate biti isti sa prvim i devedesetim pacijentom, koliko ih je znalo biti npr. tijekom mjeseca veljače 2020. Drago mi je da je sav trud i rad prepoznat i predstavlja jedno od najvećih priznanja u mom životu (pored titule''primarijus'' 2014.,priznanja Udruženja građana Općine sjever Mostar 2002.,priznanja od Asocijacije ljekara SEE 2020.). Priznanje je vrlo značajno kako za mene tako i za medicinsku sestru Šahziju, koja je dio tima'', kazala je Hasanagić za Bljesak.info.

Najbolja liječnica za 2019./2020. u intervjuu za Bljesak.info kaže i da će biti zadovoljna ako kvalitet usluga koje pružaju u okviru ambulante Vrapčići ostane isti, ali i da će kontinuirana medicinska edukacija kojoj je posvećena vjerojatno doprinjeti boljem ishodu u budućnosti.

'Put pacijenta' i povjerenje

Koliki je izazov biti liječnik obiteljske medicine u vrijeme pandemije koronavirusa,
kada vlada veliko nepovjerenje među građanima, strah - ali i zabrinutost – najbolja liječnica Hasanagić pojasnila je kroz način na koji funkcionira zdravstveni sustav HNŽ-a, za koji je kazala kako je posve drugačiji od drugih zdravstvenih sustava u zemlji ali i okruženju. Kaže i da je neophodno građanima prenijeti pravi 'put pacijenta' i onda će nepovjerenje na relaciji liječnik-pacijent nestati.

''Npr. ako pošaljete pacijenta koji ima krv u stolici i bolove u Kantonalnu bolnicu 'Dr Safet Mujić' i njemu bude urađena gastroskopija, kolonoskopija, vađenje krvi, dijagnoza i terapija za 24 sata - to znači da vam je pacijent zadovoljan, stabilan, sretan i neće vam dugo biti ni na bolovanju, a to se sve dogodi u Covid razdoblju travanj-svibanj 2020.'', objasnila ja liječnica Hasanagić za Bljesak.info.

Ona je istaknula i da se liječnici u HNŽ-u i FBiH međusobno uvažavaju, te da imaju izvrsnu komunikaciju.

Postupanje s Covid pozitivnim pacijentima

''Pri tome ne mislim samo na timove obiteljske medicine iz svih domova zdravlja nego su tu i kolege koji rade u KB ''Dr Safet Mujić'', SKB Mostar, Općoj bolnici, Zavodima za Javno zadravstvo i drugim institucijama - svi imamo izvrsnu komunikaciju. Mi smo kolege i prijatelji i njihov doprinos, suradnja, razmijevanje, posvećenost poslu je doprinjelo uspjehu mog tima i mog Doma zdravlja Stari grad Mostar'', izjavila ja najbolja liječnica obiteljske medicine za 2019./2020. u HNŽ-u.

Kako je ovaj tim obiteljske medicine postupao, i još uvijek postupa u slučajevima Covid pozitivnih pacijenata – liječnica je objasnila na praktičnom primjeru.

''Ako je npr. pacijent Covid pozitivan, sa jako visokom temperaturom,ja ga pratim i stalno imam sa njim preko Vibera komunikaciju 24 sata. Trećeg dana bolesti zovem direktora dr. Kapetanovića i informiram ga da je pacijentu potrebna daljnja obrada: lab, rtg pluća, saturacija...Sve se uradi u Domu zdravlja sa specijalnim timom, na mjestu određenom za to u Domu zdravlja Stari grad. Zatim, sa nalazima u ruci zovemo Covid centar, javlja nam se dežurni. Taj put je to dr. Skočibušić, referiram telefonom i on kaže da taj pacijent mora na hospitalizaciju. Zatim se izdaje velika uputnica za Covid bolnicu SKB, a našim prijevozom pacijent ide od kuće do bolnice i pacijent započinje tretman u Covid bolnici. Naravno uz stalnu komunikaciju sa pacijentom koliko mu to zdravstveno stanje dozvoljava'', pojasnila je liječnica Hasanagić.

Pacijenti nisu nijemi posmatrači

Također, kako ističe najbolja liječnica HNŽ-a postoji i Viber grupu Sindikata liječnika HNŽ i FBiH, te ukoliko je potrebno ili netko traži informaciju za pacijenta, brzo je i dobije.

Inače, ključni kriteriji po kojima je izvršen izbor najboljeg liječnika su ostvareni rezultati rada i zadovoljstvo osiguranih osoba, odnosno pacijenata.

Sukladno rezultatima po QI (pokazatelji kvalitete) i KPI (ključni pokazatelji izvedbe) 10 timova s područja cijele županije postigli su najbolje rezultate.

Također, putem anonimne ankete ispitano je zadovoljstvo po 100 pacijenta svakog od 10 timova s najboljim rezultatima (anketirano je ukupno 1000 osiguranika).

''Pacijenti su dobili anonimnu anketu koja sadrži pitanja vezana za kvalitet zdravstvene zaštite i dali su svoj 'nalaz i mišljenje', koji je za nas vrlo povoljan. Oni nisu i ne smiju biti samo nijemi posmatrači događaja u ovoj zemlji nego moraju dati svoj doprinos'', na kraju razgovora je zaključila liječnica Melida Hasanagić.

Kopirati
Drag cursor here to close