SARI

Načelnik Klinike tvrdi: Pacijent nije umro od gripe

Načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić tvrdi da nije istina da je bolesnik umro od gripe, ali da je potvrđeno da se radilo o SARI-ju, ozbiljnoj i teškoj respiratornoj infekciji.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2019. u 18:18 Fena
Sead Ahmetagić, načelnik Klinike UKC Tuzla

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukupno 45 pacijenata hospitaliziranih od početka godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zbog gripe i respiratornih smetnji, 15 je već izliječeno ili otpušteno na kućno liječenje. Jedan pacijent iz Živinica je umro.

Međutim, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić tvrdi da nije istina da je bolesnik umro od gripe, ali da je potvrđeno da se radilo o SARI-ju, ozbiljnoj i teškoj respiratornoj infekciji.

Istaknuo je da je pacijent nažalost umro 27. siječnja te da je već ranije imao tešku opstruktivnu bolest pluća, astmu, dijabetes te da je bio gojazan. Naglasio je da je pacijent imao čitav niz komorbiditeta koji pogoduju razvoju ozbiljnih respiratornih infekcija.

Trenutno je u UKC-u Tuzla hospitalizirano 29 bolesnika sa gripom i respiratornim smetnjama. U Klinici za zarazne bolesti je 19, Klinici za plućne bolesti jedan, Klinici dječje bolesti tri, a šest bolesnika sa SARI-ijem, teškom respiratornom infekcijom,  priključeno je na respirator u Zavodu za anesteziju.

Ahmetagić je istaknuo da je kod pet od šest bolesnika sa SARI-jem potvrđeno da se radi o influenci, različitih podtipova od H1N1 do H3N2.

Posjete pacijentima u UKC-u Tuzla su obustavljene do daljnjeg. Liječnici kao prevenciju preporučuju jačanje imuniteta, pranje ruku, često provjetravanje prostorija i izbjegavanje kontakta sa oboljelima.

Kopirati
Drag cursor here to close