Folna kiselina

Na vrijeme prepoznajte simptome manjka folne kiseline u organizmu

Vitamin B9 poznatiji je kao folna kiselina ili folat.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 09. 2018. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći.

No, ovaj vitamin nije potreban samo ženama koje očekuju dijete, on je važan za pravilan razvoj i funkciju stanica i raspored crvenih krvnih zrnaca, pojašnjava dr. Dara Godfrey, nutricionist iz New Yorka; "Ako ne unesemo u organizam dovoljno folne kiseline naše stanice ne mogu proizvoditi novi DNA, dijeliti se ili množiti.", napominje.

Zbog toga se manjak folne kiseline dovodi u vezu s bolestima koji se pojavljuju u ovim tipovima tkiva, poput gingivitisa, parodontitisa, seboreičnog dermatitisa i vitiliga, piše Ordinacija.hr.

Problem je što tijelo ne proizvodi samo folate, pa je potrebno konzumirati namirnice koje ga sadrže, ili suplemente. Količinom folne kiseline ističu se i kupusnjače (brokula, raštika, kupus, prokulica), šparoge, mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak), avokado, banana, citrusi, orasi, pšenične klice i teleća jetra - izuzetak među pretežno biljnim izvorima folne kiseline.

Najveći simptom manjka je makrocitna anemija, najčešće uzrokovana nedostatkom vitamina B12 ili folne kiselina što se tada naziva još megaloblastična anemija.


Ovo su ostali simptomi

- Slabost, umor, neraspoloženje
- Glavobolja
- Otežano disanje
- Problemi s koncentracijom
- Plitke rane u usnoj šupljini
- Diskoloracija kože i noktiju
- Rast sijede kose

Kopirati
Drag cursor here to close