Zdravlje i nutricionizam

Na Revoluciji Zdravlja prva BiH knjiga Keto i LCHF slastica i peciva

Najavljen je i bazaar zdrave hrane sponzora na kojem će se moći degustirati i kupiti proizvodi koji ne sadrže šećer, škrob, umjetne aditive i gluten.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 11. 2018. u 07:38

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nadolazeće blagdansko vrijeme Mostar će biti počašćen pravom revolucijom zdravlja i nutricionizma. Kako stoji u najavi udruge Vedrina, koja pod generalnim pokroviteljstvom tvrtke Sarajevski Kiseljak organizira međunarodni događaj, svatko će moći pronaći vrijednost za sebe.

Od nutricionističkog predavanja Apollonasa G. Kapsalisa, grčkog terapeuta nutricionizma s mostarskom adresom, do humoristične predstave Hercegovac na dijeti u izvedbi glumca Ivana Skoke. Događaj će uključiti još neka predavanja trenera iz Kanade i BiH, ali i izravno javljanje iz Južnoafričke republike.

Najavljen je i bazaar zdrave hrane sponzora na kojem će se moći degustirati i kupiti proizvodi koji ne sadrže šećer, škrob, umjetne aditive i gluten. Posebnu pozornost privukla je vijest o promociji knjižice Keto i LCHF recepata koju je osmislio Kapsalis a tiskala tvrtka Sarajevski kiseljak.

Ova publikacija bit će predstavljena mostarskoj publici na Revoluciji zdravlja 8. 12. u HDHS Kosača, no nakon toga će doći do svih zaljubljenika dobrog kuhanja i spremanja slastica bez viška ugljikohidrata u cijeloj BiH. Ovim povodom razgovarali smo s Apollonasom Kapsalisom o događaju i samoj knjižici recepata. 

Na vašoj web stranici greekgoesketo.com bezbroj je recepata za grčke ali i naše balkanske slastice i peciva. Kako je moguće da bez brašna i šećera sve to bude ukusno?

Uvijek postoje zdravije zamjene. Kad je okus u pitanju, kao nutricionist zagovaram korištenje prirodnih začina poput organske vanilije, cejlonskog cimeta, klinčiča, anisa, komorača, pimenta, i niza drugih mediteranskih začina poznatih grčkoj ali i vašoj kuhinji. Sve može biti ukusno. Čak što više, Keto Fritule koje sam osmislio s bademovim brašnom, na veliko iznenađenje Dalmatinaca, ukusnije su od klasičnih s pšeničnim brašnom. Dakle, pogodne za sve koji žele smanjiti unos ugljikohidrata ili imaju osjetljivost na gluten. 

Knjižica koji ćete predstaviti na Revoluciji zdravlja donosi još neke novitete, osim izostanka šećera i  brašna od žitarica?

Često se u radu susrećem s ljudima koji imaju netoleranciju na kvasac i prašak za pecivo. Vođen tim izazovom, osmislio sam recepte za kolače, torte i čak kruhove u kojima se kao agens za rast tijesta koristi gazirana mineralna voda. To je nešto što nije strano ljubiteljima peciva, no u mojim receptima ne koristimo brašna od žitarica, šećer, aditive niti umjetne arome. Koristimo orašaste plodove, sjemenke i sve prirodno, testirano i ukusno.

Kako se u to možemo uvjeriti?

Na događaju smo organizirali i bazaar gdje ćemo izložiti i ponuditi posjetiteljima na degustaciju većinu recepata iz knjige. Na taj način ćemo potaknuti roditelje djece sportaša ili ljude s dijabetesom ili drugim bolestima da ovih blagdana sami pripreme zdrave verzije kolača, slastica i kruhova.

Koje su razlike u prehrambenim navikama u Grčkoj i BiH?

Mi koristimo puno više začina, više kozjih i ovčjih proizvoda, poput kozjeg maslaca i feta sira i puno više maslinova ulja. Primijetio sam kako se trend mijenja i nezdrava rafinirana biljna ulja se i kod vas počinju mijenjati zdravijim masnoćama. No puno je tu prostora za poboljšanje. U Grčkoj se isto griješi koristeći jako puno ugljikohidrata na dnevnoj bazi, no uz više edukacije i povratka korijenima balkanskog poluotoka, svi zajedno možemo ozdraviti naše prehrambene navike, smanjiti obim struka i potrebu za posjetom ljekarnama. Ovom prigodom, Mostarce i Hercegovce upoznat ću s ljekovitim svojstvima maslinova ulja s Peloponeza iz moje domovine koje će moći degustirati i kupiti na bazaaru.

Na vašem prošlogodišnjem predavanju istaknuli ste kako se neke bolesti mogu potpuno izliječiti  samo promjenom prehrambenih navika?

Točno, primjer tome je moj mentor doktor Ken Berry kao i brojni drugi svjetski liječnici koji su shvatili kako hrana liječi. Među njima britanski kardiolog Aseem Malhotra vodi konstantnu borbu za demistificiranje straha od zasićenih masti i povratak maslaca i životinjske masti na stolove! Sve se da balansirati posebnim pristupom ishrani ciljano osmišljenim za terapeutsko dejstvo: Doktori poput  uvode pacijente u remisiju dijabetesa isključivo low-carb pristupom ishrani, dok stručnjaci poput profesora Tima Noaksa pokreću revoluciju u ishrani sportaša i dovode na scenu Fat-Adaptes sportaše. 

Prošle godine predstavili ste svoje domaće gumene bombone i čokoladu. Hoće li posjetitelji ponovno moći isprobati?

Ove godine dobit će nešto još bolje. Izdao sam mini priručnik za izradu domaćih žele bombona. Priručnik dolazi s 4 ciljana recepta za dijabetes, celiajkiju, Hashimoto i reumatoidni artritis. Recepti se baziraju na kolagenu, želatini, steviji i ljekovitom bilju! 

Na događaj dovodite još neka imena sa svjetske Low-Carb scene?

Svjetski poznata publicistica i autorica knjige Marika Sboros ovaj put javit će se izravno iz Johannesburga, dok je prijatelj i član Međunarodne federacije Powerliftera Coach Tony Chioureas pripremio odlično kratko predavanje o treningu snage. Lidija Ereš održat će motivacijski govor, a na kraju će svi imati prigodu pogledati nagrađivani dokumentarni film The Magic Pill. Jedan cjelodnevni događaj i prava revolucija zdravlja. 

Podsjećamo vas, Bljesak.info je medijski pokrovitelj ovog događaja te ćemo više detalja o sadržajima i izlagačima objaviti uskoro.

Foto: PR / Na Revoluciji Zdravlja prva BiH knjiga Keto i LCHF slastica i peciva
Kopirati
Drag cursor here to close