Stvarnost

Na liječenje u inozemstvo godišnje ode više tisuća bh. građana

Godišnje iz BiH nekoliko tisuća stanovnika putuje na liječenje u inozemstvo.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 04. 2021. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prethodnu godinu obilježila je borba protiv koronavirusa. Broj pozitivnih, testova, cjepiva - to su teme koje su postale dio naše svakodnevnice.

Međutim, mnogi se s pravom pitaju šta je s ostalim oboljenjima? Kako će naći put do ljekara kronični bolesnici, dijabetičari, onkološki slučajevi, oni sa autoimunim bolestima i drugi? Zbog zapuštenih pacijenata i nepravovremenog javljanja liječniku broj smrtnih slučajeva veći je nego u drugim zemljama Europe.

Godišnje iz BiH nekoliko tisuća stanovnika putuje na liječenje u inozemstvo, javlja Federalna televizija.

Točan broj nije poznat, jer ne postoji jedinstven registar. Nemali broj je onih koji sami snose troškove liječenja. Saznajemo, preko Federalnog fonda solidarnosti godišnje se upućuje na liječenje u inozemstvo od 400 do 600 pacijenata.

''To su primarno određena diječija onkološka oboljenja, neke srčane mane, određeni neurokiruški zahvati u smislu tretiranja gama nožem itd. Zatim transplatacije jetre, bubrega, srca itd. Tako da je ministarstvo zdravstva ZDK poduzelo niz aktivnosti u smislu činjenja iskoraka da bi ta usluga bila što dostupnija stanovništvu ZDK'', kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Primjerice, dvanaestogodišnji dječaka je zbog teške fizičke ozljede grla morao nastaviti liječenje u Istanbulu. Na tamošnjoj klinici mu je urađena rekonstrukcija grla.

''Moj sin je bio van životne opasnosoti poslije operacije u Zenici. Tretman je bio jako dobar, vrlo uspješno se oporavljo, međutim dogodilo se to da više nije bilo rješenja za bolji za veći napredak njegvog oporavka. I bili smo primorani da idemo van države'', priča Aid Kvakić, otac dječaka liječenog u Istanbulu.

Ovakvih je primjera mnogo u našoj zemlji. Tek rijetki znaju da imaju prava na liječenje sredstvima iz Fedralnog fonda solidarnosti u zemljama s kojima naša država ima potpisan sporazum. Otvaranjem kancelarije predstavnika zdravstvenih institucija put do izlječenja postao je dostupniji, a naročito stanovnicima iz ruralnih krajeva naše zemlje.

''Mi imamo već otvoreno predstavnicu Medical parka gdje naši ljudi bez lutanja po Sarajevu i nekim drugim mjestrima na licu mjesta mogu dobiti potrebne informacije'', rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

''Mi ovdje dajemo besplatna druga mišljenja za naše pacijente. Neki se odluče i nastave ličiti u BiH, neki idu za Tursku na liječenje, a s druge starne liječnicima možemo biti produžena ruka za svaku drugu nedoumicu koju oni imaju'', rekla je Emina Ihtijarević, direktorica Medical park za BiH.

Fond solidarnosti FBiH godišnje osigurava od 15 do 20 milijuna maraka za liječenje u inozemstvu. Zbog neupućenosti i kompleksne birokratije, pacijenti često odustaju u traženju svojih prava. Događalo se i da planirana sredstva ostanu neiskorištena. Međutim, čim dođu u uređeniji sustav, sve je mnogo lakše.

''Dobili odobrenje i oni su nas uputili menadžeru Medical park bolnice u Istanbulu. Ostatak puta je bio zaista lakši da tako se izrazim, oni to rade trasirano i oni to rade zaista profesionalno'', dodaje Aid Kvakić, otac dječaka liječenog u Istanbulu.

Kopirati
Drag cursor here to close