Brojke

Na koronavirus pozitivno još 16 osoba u RS-u

"Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.''
Lifestyle / Zdravlje | 12. 05. 2020. u 10:36 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 16 osoba u ovom entitetu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je priopćeno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS riječ je o deset muškaraca i šest žena. Pet muškaraca je mlađe životne dobi, dva muškarca srednje i tri starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i dvije starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Nevesinja i Gacka, po dvije osobe iz Banjaluke, Gradiške i Kneževa, i po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice i Ugljevika.

"Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu. U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je još 47 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Gacka, Prnjavora, Kneževa i Istočnog Sarajeva, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jednog zdravstvenog radnika iz Banjaluke", navodi se u saopćenju.

Testirano je i još 48 osoba iz lokalnih karantena ili objekata za izolaciju, a novi virus korona je potvrđen kod jedne osobe.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je ukupno 41 odgajatelj iz dječijih vrtića u Banjaluci, Prijedoru, Brodu, Laktašima, Čelincu, Tesliću, Prnjavoru i Novom Gradu i svi nalazi su negativni.

"Do sada je u RS-u potvrđeno 1.145 slučajeva virusa korona, a oporavila se 461 osoba. Od posljedica COVID 19 preminulo je 77 osoba", saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada su na novi virus korona testirano ukupno 18.674 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 109 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizirano je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata. Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu kirurgije (stara lokacija UKC) je 20 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru osam pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenata i u bolnici Gradiška je zbrinuto ukupno osam pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalaze se 182 osobe, u Studentskom domu u Trebinju dvije osobe, u Domu učenika u Bijeljini jedna osoba i u Domu učenika u Doboju četiri osobe. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.017 osoba, a nadzor je završen kod 25.256 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close