Smanjenje broja zaraženih

Mjere su dale rezultate, ali i dalje treba biti oprezan

Sanjin Musa je rekao da je učestalost obolijevanja od COVID-a u FBiH manja za četiri do pet puta u odnosu na razdoblje vrhunca pandemije iz studenog prošle godine.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2021. u 14:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine upoznati su na sjednici s informacijama o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 25. siječnja i u prvih osam dana veljače ove godine.

U ime Federalnog ministarstva zdravstva, epidemiolog Sanjin Musa je rekao da je učestalost obolijevanja od COVID-a u FBiH manja za četiri do pet puta u odnosu na razdoblje vrhunca pandemije iz studenog prošle godine, ali da aktualni pokazatelji govore o porastu broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, što i dalje iziskuje poštivanje epidemioloških mjera.

Zaključak je da su mjere iz studenog ipak dale rezultate, posmatra li se cjelokupna slika u FBiH, kazao je Musa i podsjetio da su nadležni radili na planu cijepljenja još od kolovoza 2020. te prvu verziju plana pripremili u studenom te godine.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva je također govorila o donesenom planu cijepljenja prema kojem su prioritetne grupe za imunizaciju zdravstveni radnici, štićenici i zaposlenici domova za stare osobe te sve osobe u FBiH starije od šezdeset godina.

Bodnaruk je također kazala da federalni nivo korespondira s državnim u vezi s nabavkom cjepiva i naglasila da Agencija za lijekove treba da odobri njihovu sigurnost i kvalitet.

Povodom informacija vezanih za posljedice pandemije na pojedine privredne sektore, federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo je kazala da je ugostiteljsko-turistički sektor pretrpio najveće posljedice u poslovanju te radi ilustracije navela da je u godini prije epidemije, Federaciju posjetilo 1,3 milijuna turista, a u u 2020. godini manje od 300.000.

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević, navodeći posljedice pandemije na ubiranje javnih prihoda, navela je pad naplate od sedam posto u odnosu na ukupnu naplatu javnih prihoda u godini prije pojave koronavirusa.

Najveći pad zabilježen je kod ubiranja nezravnih poreza, dok je kod direktnih poreza pad manji, ali unutar toga je najviše smanjenje zabilježeno kod ubiranja poreza na dobit.

Govoreći o turbulencijama na tržištu rada kao posljedici pandemije, Milećević je navela manji broj zaposlenih u FBiH od gotovo tri posto u odnosu na godinu koja je prethodila pandemiji.

Sjednica Doma naroda je u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close