Glodavci prijete!

Mostaru je potrebna deratizacija i dezinsekcija i dezinfekcija

Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2012. u 09:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trihineloza, kuga, mišja groznica, tularemija, salmoneloze… samo su neke od 32 zarazne bolesti koje izazivaju glodavci i zbog kojih je potrebna preventivna zaštita stanovništva.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da se sustavna deratizacija provodi dva puta godišnje u jesen i proljeće kada su populacije štetnih glodavaca na vrhuncu. Međutim, kao i sve ostalo, ovaj zakon, iako s velikim faktorom rizika, se ne provodi. Da bi stvari bile još gore, u Mostaru deratizacija, nije provedena posljednje dvije godine, što znači da je posljednja deratizacija urađena u listopadu 2010. godine.

Svi smo svjesni nečistoće Mostara, a još gore je što ni sami građani ne rade ništa po tome pitanju, već doprinose svojim 'bahatim ponašanjem' i onečišćavanjem grada, samim tim sami prave pogodne domove štetnim glodavcima.

Sustavnu deratizaciju provodi županija, i jesenju i proljetnu, a kada se provede ona je većinom ograničena ovisno o izdvojenom novcu kojim se raspolaže.

"Deratizacija i dezinskecija nisu u nadležnosti Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara. Prošle godine je raspisan natječaj, ali tender nije prošao" kazao je Hilmo Đidelija, šef Službe za inspekcijske poslove, Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove.

Kada će opet biti rađena deratizacija grada Mostara ne zna se. Sve ovisi od Županije, a po riječima Đidelije, stanje je još pod kontrolom. Miševi se ne pojavljuju masovno već pojedinačno i povremeno.

Svi sami možemo zaključiti koliko je situacija zabrinjavajuća, no u svakom slučaju ove godine bi barem jedna deratizacija i dezinskecija dobro došla gradu s obzirom na velik broj ruševina, ali i neurednost u gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close