Dok ne bude kasno

Mostarski domovi zdravlja apeliraju na žurno rješavanje otpada u gradu

Apel Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Stari Grad za žurnim rješavanjem otpada u Gradu Mostaru
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Doma zdravlja Mostar uputili su, u ime predstavnika zdravstvenih ustanova u gradu Mostaru, priopćenje za javnost u kojemu ukazuju na novonastalu situacije u gradu sa epidemijom gripe i velikim potencijalnim rizikom od dolaska korona virusa.

U priopćenju se ističe kako se ''situacija dodatno pogoršava, odnosno rizik za oboljenje od zaraznih bolesti se višestruko povećava uslijed velikih količina otpada koje se nalaze na ulicama grada Mostara''.

''Neodvoženjem smeća zbog blokade deponije Uborak, gradske ulice se pune otpadom, posebice onim organskim čijim se  raspadanjem dodatno povećava rizik od zaraznih bolesti. Takva situacija u ovakvom kriznom razdoblju može biti izuzetno opasna za zdravlje građana te ovim putem, mi, predstavnici zdravstvenih ustanova u gradu Mostaru apeliramo na razumijevanje i podršku svih aktera u ovom slučaju kako bi se ova teška situacija riješila i kako bi se dodatno smanjio rizik od širenja zaraznih bolesti'', navodi se.

Napominju da, ''ukoliko se ova situacija sa neodvoženjem smeća ne riješi u kratkom roku, gradu Mostaru ne prijeti samo ekološka katastrofa nego i zdravstvena, u kojoj su vulnerabilna populacija starije osobe, djeca, kronični bolesnici, ali i svi ostali koji su izloženi opasnosti od virusa i zaraznih bolesti''.

Ukoliko eskalira ova situacija, predstavnici zdravstvenih ustanova tvrde da će se život u gradu ''odvijati vrlo otežano i mnogo toga će biti onemogućeno''.

''Kako bismo smanjili ovaj rizik, još jednom apeliramo na sve Institucije i Udruge građana da ozbiljno shvate ovu situaciju i žurno pristupe rješavanju ovog problema'', stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close