Život u dimu

Mostarci, potpišite peticiju za zabranu pušenja na javnim mjestima

Osim Mostara, događaj ''Život u dimu - spasi me!'' održat će se i u Banja Luci i Sarajevu.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2019. u 16:11 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pušenje ubija

Događaj ''Život u dimu - spasi me!'' održat će se u četvrtak s početkom u 11 sati u prizemlju Mepas Malla, a tada će građani, između ostalog, moći potpisati online peticiju za zabranu pušenja na javnim mjestima u BiH.

''Zamislite da jednim klikom možete spasiti nečiji život. Mi, iz inicijative Klima Bez Dima, vjerujemo da je svaka ugašena cigareta, korak naprijed u borbi za čist zrak i naše obećanje za stvaranje bolje budućnosti za nove generacije u Bosni i Hercegovini'', priopćili su organizatori.

Dan bez cigareta obilježava se 31. siječnja 2019., a iz Inicijative nastavljaju sa javnom debatom o potrebi donošenja novih zakonskih rješenja u oblasti kontrole duhana uz interaktivnu video prezentaciju u kojoj svi građani mogu postati šampioni promjene.

Osim Mostara, događaj ''Život u dimu - spasi me!'' održat će se i u Banja Luci i Sarajevu.

Kreativna interaktivna video prezentacija ''Život u dimu - spasi me!'' bit će organizirana u sklopu inicijative Klima Bez Dima i nastavak je napora usmjerenih ka podizanju svijesti građana BiH o štetnosti pušenja i posljedicama pasivnog pušenja kojem su svi, pa i djeca, trudnice, starije osobe, konstantno izloženi u svim javnim prostorima u BiH.

Tijekom događaja svi posjetitelji mogu biti šampioni promjene i jednim klikom - pritiskom na gumb ispred ekrana, simbolično donijeti čist zrak nekome, odnosno spasiti jedan život, navode u priopćenju.

Inicijativa Klima Bez Dima ovim događajem pokreće i kampanju za prikupljanje 10.000 glasova kao obećanje za stvaranje okruženja bez duhanskog dima i ljepše svakodnevnice za sve građane u BiH.

''10.000 glasova bit će i poruka donositeljima odluka u zakonodavnim tijelima oba entiteta da što hitnije rade na donošenju i implementaciji zakonskih rješenja koja će bolje regulirati ovu oblast, shodno europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije'', tvrde.

Inicijativa Klima Bez Dima je pokrenuta u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Svjetska banka u partnerstvu sa resornim ministarstvima zdravstva, obrazovnim medicinskim ustanovama, sportskim klubovima i drugim lokalnim partnerima.

Zašto podržati inicijativu Klima Bez Dima?

Upotreba duhana predstavlja ozbiljan zdravstveni, ekonomski, socijalni i financijski problem za zemlju. Postotak smrtnosti povezanih sa duhanom u BiH spada među najveće na svijetu. U BiH svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 ljudi.

Djelotvorne mjere zaštite od izlaganja duhanskom dimu, kako ih predviđa Okvirna konvencija o kontroli duhana (FCTC) SZO, zahtijevaju potpunu eliminaciju duhanskog dima iz javnih zatvorenih prostora, da bi se stvorilo okruženje koje je 100% bez duhanskog dima. Jasno se pokazalo da su svi drugi pristupi koji ne osiguravaju okruženje 100% bez duhanskog dima, ne pružaju zaštitu od izloženosti duhanskom dimu. Primjena zakonodavstva za kontrolu duhana, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, jedini je način da se ljudi zaštite od izloženosti duhanskom dimu.

Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih prerađevina i drugih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), kao i na nacrt Zakona o zaštiti stanovništva od duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Republici Srpskoj (RS), usklađeni su sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana kao i EU direktivama o duhanu.

U FBiH je nacrt ovog zakona pozitivno ocijenjen i usvojen od strane Zastupničkog doma i Doma naroda u prvom čitanju, te se trenutno čeka njegovo konačno usvajanje od strane Parlamenta FBiH. U RS se još uvijek čeka usvajanje nacrta ovog zakona od strane Narodne skupštine RS.

Usvajanje i primjena entitetskih Zakona o kontroli duhana će biti od velikog značaja za zdravlje građana BiH i njenu ekonomiju, priopćeno je iz Svjetske banke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close