Poremećaji ponašanja

Mostar: Sve više djece traži psihijatrijsku pomoć

Sve više djece javlja se na pregled, te je u posljednje vrijeme veći broj indiciranih hospitalizacija.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2018. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji statistički podaci provedeni na Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kažu kako se u godinu i pol dana na prvi pregled javilo 280 djece i adolescenata.

U ispitivanom razdoblju (siječanj 2015. - kolovoz 2017.) na prvi pregled se javilo 280 djece i adolescenata, od čega je zastupljenost po spolu bila 51 posto muški i 49 posto ženski.

Od ukupnog broja djece i adolescenata 62 posto ih je bilo uzrasle dobi od 5 do 15 godina, dok ih je 38 posto bilo uzrasle dobi od 16 do 18 godina, navodi časopis Glas zdravlja.

Najčešći mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja po MKB 10 klasifikacijskom sustavu bile su mentalne retardacije, dok po zastupljenosti odmah iza slijede poremećaji ponašanja koji se pojavljuju u dječjoj dobi i adolescenciji.

''Toliko veliki postotak mentalno retardirane djece u ispitivanom uzorku je zbog  kontinuiranog psihometrijskog testiranja koju provode psiholozi tima odjela za potrebe Komisije za kategorizaciju djece ometane u fizičkom i psihičkom razvoju koja djeluje pri Centrima socijalne skrbi'', objavljeno je u ovom stručnom časopisu. 

Odjel dječje i adolescentne psihijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar osnovan je 2011. godine. Osnivač i voditelj odjela bila je pok.mr.sc.dr. Katica Nikolić koja je za života svoju ljubav i znanje prema dječjoj i adolescenskoj psihijatriji nesebično dijelila s mlađim naraštajem liječnika psihijatara na klinici.

Danas tim čine psihijatar i dva psihologa, dok se u rad Odjela povremeno uključuju socijalni radnik, radno okupacioni terapeut, kao i ostali djelatnici s Klinike za psihijatriju, ukoliko je to potrebno.  

Djeca najčešće dolaze zbog izmijenjenog ponašanja, iznenadnog pada školskog uspjeha, raznih emotivnih poteškoća, auto i hetero destruktivnosti. Sve više djece javlja se na pregled, te je u posljednje vrijeme veći broj indiciranih hospitalizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close