OurKids

Mostar: Pet godina postojanja stambene jedinice Udruge Naša djeca

Lifestyle / Zdravlje | 15. 09. 2017. u 14:34 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Naša djeca na današnji dan 2012. godine pokrenulo je stambenu jedinicu u kojoj su smješteni mladi po izlasku iz JU Dječiji dom Mostar.

Stambena jedinica , koja se nalazi u vlasništvu JU ''Dječijeg doma Mostar'' osposobljena je za život zahvaljujući sufinancijerima iz Švedske i Engleske -OurKids i Vara Barn, koji su uložili 129,266.05 KM za obnovu tada već potpuno devastirane kuće, koju je 1979. godine dječijem domu darovao Jovo Vojinović. Ona je obnovljena s ciljem da se mladima sa i bez razvojnih poteškoća pruži pomoć u osamostaljivanju po izlasku iz institucionalnog smještaja, piše na stranici Naša djeca.Već pet godina unutar ove stambene jedinice realiziraju se projekti 'Samostalno stanovanje uz podršku' te 'Osnaživanje i radno osposobljavanje omladinaca', koji su nažalost po izlasku iz domova prepušteni sami sebi. Na svu sreću Udruga Naša djeca je prepoznalo tu problematiku i počelo djelovati na djelomičnom rješavanju problema s kojima se omladinci susreću.

''Rad s omladincima po izlasku iz institucionalnog smještaja, prije svega jako je odgovoran i zahtjevan posao, koji iziskuje jako mnogo pedagoškog takta, senzibilnosti, motivacijskog učinka, strpljenja, iznalaska donatorskih sredstava kako bi jedan mladi život uspješno pripremili i osposobili za daljnju samostalnu egzistenciju u društvenoj zajednici. Ponosni smo na dosadašnje ostvarene rezultate u provedbi naših projekata, jer je osnažena omladina dokazala da im trebamo dati mogućnosti i priliku kako bi oni mogli uspješno djelovati'', kaže Aida Kajan predstavnica Udruženja Naša djeca.Trenutno su u kući smještene četiri djevojke od kojih tri pripadaju populaciji osoba s invaliditetom i jedan omladinac . Uz pomoć personalnih asistenata uspješno su integrirani u društvenu zajednicu, te osposobljeni za samostalniji život i radno djelovanje. Radni tim je zadužen za popratnu podršku, održavanje kontinuiteta naučenog,te olakšavanju u shvaćanju novih znanja.

Iz Udruženja ističu kako se suočavaju s problematikom koja se odnosi na financiranje omladinaca, a realnost je takva da će još mladih po izlasku iz domova trebati podršku i krov nad glavom. Kažu kako je nažalost i smještaj u stambenoj jedinici ograničenog vremenskog roka, jer od same obnove i izgradnje nepostojećih stambenih jedinica na drugom katu kuće, Udruženje plaća zakup JUDječji dom Mostar.

Prvih pet godina visina zakupa iznosila je 520,00, a od Juna tekuće godine u novčanoj vrijednosti od 900 KM. Također su naglasili kako i dalje traže moduse kako bi osigurali život omladinaca s razvojnih poteškoćama koji su trenutno zbrinuti u stambenoj jedinici, a nisu sposobni da samostalno funkcioniraju.

''Dakle, pored obnove i izgradnje stambenih jedinica koja je vlasništvo JU “Dječji dom Mostar” mi plaćamo zakup i tako ponovno humanitarno djelujemo jer pomažemo djecu do 18 godina koja su smještenu u domu. Pored zakupa proteklih pet godina kontinuirano smo pomagali navedenu ustanovu kroz razne vidove projektnih aktivnosti. Budući da je zakup prostora stambenih jedinica navedenog objekta vremenski ograničen, Udruženje u narednom periodu planira da osigura i trajno riješi prostorno pitanje za boravak korisnika koji moraju biti cjeloživotno pod nadzorom personalnog asistenta'', navodi Kajan.


Pozitivan primjer ove priče je također da se omladinci koji stanuju u kući ne oslanjaju samo na dobročinstva ,te da su i sami svjesni da trebaju biti korisni članovi društva koji rade i imaju svoje svakodnevne obaveze. Jedan takav primjer je radna terapija u sklopu butika Udruženja ''SecondHandFriends.''

Ovaj put zasigurno nije bio nimalo lagan, ali osoblje Udrue Naša djeca s velikom ljubavi i predanošću radi na rješavanju problematike koja se odnosi na ovu osjetljivu populaciju. Pored toga što im omogućavaju normalne životne uvjete i krov nad glavom, neizostavno je i to da im pružaju osjećaj porodične strukture i prijateljstva. Nadaju se kako će kao I do sada naići na podršku plemenitih pojedinaca I donatora te osigurati sigurne i cjeloživotne uvjete za život mladima koji nisu u mogućnosti da brinu sami o sebi.

Kopirati
Drag cursor here to close