Dižite imunitet

Mostar: Nema epidemije upale pluća, ali ima gripe i prehlade

Pacijenti liječničku pomoć traže zbog gripe i prehlade.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 12. 2017. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru nema epidemije upale pluća. Međutim, sezona je gripe i česte su prehlade i upale grla'', rečeno je za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Iz Doma zdravlja savjetuju stanovnike da ''dižu imunitet'' i odmaraju. Također im savjetuju da izbjegavaju zatvorene prostorije s puno ljudi.

Također je važno  unositi dovoljno tekućine, mirovati, te potencirati namirnice bogate antioksidansima. Staviti naglasak na: med, limun, šipak, đumbir, matičnu mliječ; minerale (Mg), vitamine (Vitamin C), elemente u tragovima (cin, selen,…). Bitno se poštedjeti  fizičkog napora, te posjetiti liječnika.

Snižavanje temperature

Kada se govori o liječenju gripe potrebno snižavati tjelesnu temperaturu – tuširanje mlakom vodom, te lijekovima ( u prvom redu- paracetamol i ibuprofen).

''Značajno je održavati prohodnost nosa dekongestivima- jer začepljen nos može dovesti do upale srednjeg uha, što dovodi do komplikacije gripe . U slučaju prolongiranog kašlja- koristiti sirup za iskašljavanje (npr.od bršljana). S obzirom na to kako su i obična prehlada i gripa- VIRUSNE BOLESTI, antibiotici nisu učinkoviti, te ih treba izbjegavati. Osim, ako se radi o sekundarnoj bakterijskoj infekciji- koju Vaš izabrani liječnik može prepoznati, te odlučiti o pravovremenoj i pravodobnoj terapiji'', rekla je ranije za naš medij  liječnica Andrea Čarapina.

Razlika između gripe i prehlade

Prehlada nastupa postupno. Ponekad ju prati povišena tjelesna temperatura. Kašalj je povremen i manjeg intenziteta, a u pravilu je prisutna začepljenost nosa i kihanje. Gripa, s druge strane, nastupa vrlo naglo, tako reći '' iz punog zdravlja'', te je tjelesna temperatura izrazito povišena (visoko febrilno stanje).

Glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, suh kašalj, te umor i iscrpljenost su glavni simptomi koji u ambulanti – nama '' s druge strane stola'' čine bitne dijagnostičke kriterije pri razlikovanju. Gripa je teška bolest, ponajviše zbog svojih brojnih komplikacija, te je potreban velik oprez kod ljudi sniženog imunološkog odgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close