u sjećanje na Collette

Mostar ne želi besplatan dječji park

Lifestyle / Zdravlje | 29. 08. 2017. u 10:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar, već četiri godine ne želi primiti donaciju za dječje igralište u spomen Collette, prve američke žrtve rata u BiH.

Britanac Sean Vatcher, Collettin zaručnik, je 2013. godine podigao spomenik kod zgrada pokraj Franjevačke crkve, u kojoj je ranjena granatom od koje je preminula, a tu je htio urediti i dječje igralište kao Collettin poklon djeci Mostara.

Podsjetimo, Sean je 2013. godine pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju dječjeg igrališta, no nije dobio odobrenja i od 2013. godine nailazi na zidove.

Na stranici posvećenoj svojoj zaručnici "Forever me Collete Webster" napisao je kako je ogorčen na gradske vlasti Mostara, jer godinama nije u mogućnosti dobiti dozvolu da djeci Mostara pokloni igralište.

Naime, idući mjesec Sean se vraća u Mostar, kako bi položio cvijeće na Collettin memorial, te će još jednom pokušati ostvariti svoj naum.

''Tada, 2013. godine sam s gradskim vlastima dogovorio obnavljanje igrališta u krugu zgrada gdje je živjela Colette, u njeno ime za djecu Mostara. I od tada stalno nailazim na zidove. Prvo je bio neodlučan ured gradonačelnika, onda nikako nije bilo gradonačelnika, a zatim vlasnici zemlje nisu dozvoljavali da se tu obnovi igralište jer su tu htjeli napraviti parking. Ove godine, četiri godine kasnije, nadali smo se kako ćemo naš projekt dovesti do kraja, još jednom ću pokušati dobiti odgovore i dopuštenja potrebna za uređenje igrališta'', napisao je na stranici Sean, dodajući da će, ako ovaj put ne uspije mrdnuti s mjesta na kojem sam zapeo prije četiri godine, onda ću u Mostaru tražiti druge mogućnosti za projekt.

''Nekada i nekako, sjećat ćemo se Collette u gradu kojeg smo oboje voljeli'', napisao je.

Collette je početkom 1993. napustila dom u američkoj državi Michigan i došla u Hercegovinu gdje je radila kao humanitarna radnica u izbjegličkim kampovima u Čapljini i Posušju, te volontirala kao medicinska sestra u SKB Mostar. Vršeći tu dužnost je i poginula.

Vatcher je u Mostaru boravio kao slobodni fotoreporter surađujući s agencijom Reuters. Njihovo poznanstvo je trebalo biti okrunjeno brakom i sve bi podsjećalo na jednu malu, ali lijepu epizodu iz sumorne prošlosti Mostara. Ali 27. rujna 1993., u neboderu u Franjevačkoj ulici Collette Webster biva ranjena i nekoliko sati poslije podliježe ozljedama.

Kopirati
Drag cursor here to close