Protiv poroka i ovisnosti

Mostar: Nagrade promotorima zdravog života

''Ovo je poziv svima da budu u bilo kojem sportu, jer sport formira ličnost i pozitivne stvari'', rekao je Markić.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2019. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Certifikati za uspješno završen sveobuhvatni program 'Zagovaranje za smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u lokalnoj zajednici' dodijeljeni su predstavnicima javnih institucija i stručnjacima iz oblasti obrazovanja i zdravstva kao i predstavnicima nevladinih organizacija i medija iz mostara koji su prošli treninge iz oblasti zagovaranja u okviru Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Dodjela se održala u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, a među dobitnicima zahvalnica za doprinos i nesebično zalaganje u unaprjeđenju zdravlja građana Mostara su dobili i sportaši Mostara Amina Kajtaz i Emil Markić, te medijske kuće Federalna novinska agencija FENA Mostar, City TV Mostar i Bljesak.info.

Mostarski boksač Emil Markić koji je naglasio važnost promocije zdravog života i bavljenja tjelesnim aktivnostima.

Istaknuo je problem većine mladih koji se ne mogu zabaviti bez alkohola i cigareta, no nada se kako će pojačavanje trenda zdravog života i odlaska u teretanu prevladati ovaj problem.

Foto: Bljesak.info / Detalj s ceremonije dodjele certifikata

''Ovo je poziv svima da budu u bilo kojem sportu, jer sport formira ličnost i pozitivne stvari'', rekao je Markić.

Marijana Vilenica Obradović, Huso Razić, Amela Tanović Prnjić, Sabina Memić, Lejla Hodžić, Merima Hafizović, Nedžad Vuk, Zorana Pavković, Eniz Čolaković, Doris Vlašić, Džeraldina Marijanović, Belma Baralija, Nadija Bandić i Azemina Gubeljić nakon završene obuke sudjelovali su izraci akcijskih planova i pisanju i implementaciji zagovaračkih projektnih aplikacija.

''Kao ključni problemi iz područja zdravlja i zdravih  životnih stilova u Mostaru navodi se upotreba duhana, duhanskih proizvoda, nargile i alkohola na mjestima gdje borave djeca i mladi, nezdrava ishrana djece i mladih i smanjena fizička aktivnost'', naveo je organizator.

Dodjela certifikata je organizirana u okviru Projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini - Stub Zagovaranje, kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Konzorcij za zagovaranje, Asocijacija XY i agencija Boram, u partnerstvu sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close