Pokrivenost MPR cjepiva pala

Mostar: Hoće li morati doći do bolesti da počnete cijepiti djecu?

Pokrivenost MPR cjepiva je pala na oko 60 posto
Lifestyle / Zdravlje | 06. 02. 2018. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Na području HNŽ-a, što se tiče MPR cjepiva, pokrivenost je pala na oko 60 posto što je veoma malo, upozorio je  Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić

''Mi moramo imati 95 posto pokrivenost da bi bili sigurni da nam morbili ili rubeola da ne bi doveli do epidemije kao što se to dogodilo u zemljama u okruženju'', istaknuo je Avdić, a prenosi Fena.

Zapitao se hoće li kod nas morati doći do bolesti kako bi roditelji počeli cijepiti djecu.

Naveo je kako su od cjepiva moguće nuspojave, kao i kod svakih drugih lijekova, no istaknuo je kako se autizam ne može dovodi u vezu s cjepivom jer za to, kako  je kazao, nema dokaza.

Na pitanje novinara mogu li roditelji kupiti cjepivo od proizvođača od kojeg žele,  Avdić navodi kako se cjepiva u BiH ne mogu kupovati pojedinačno.

''Postoji Agencija za lijekove i Federalni zavod za javno zdravstvo, koji ustvari jedini može naručiti cjepivo. Nemoguće je da netko naruči neko cjepivo jer bi to bilo ilegalno'', kazao je Avdić, navodeći kako je Federalni zavod za javno zdravstvo je zadužen za nabavku cjepiva.

Nabavljamo cjepiva koja se koriste u Europskoj uniji, istaknuo je Avdić, dodavši kako od ove godine od Torlaka ne mogu nabavljati cjepiva jer ta tvrtka nije dobila certifikat EU, a zbog čega nije dobila certifikat Avdić nije znao točno reći.

Na upit od koga ove godine nabavljaju cjepiva, Avdić je naveo da ih nabavljaju od više proizvođača.

''Na tržištu nema puno tvrtki koje se bavi tim poslom, a između njih birate  najpovoljnijeg i najbolje cjepivo'', kazao je Avdić.

 Prema njegovim riječima, teško se može dogoditi da se ovdje dobije neko lošije cjepivo jer se znaju veliki proizvođači cjepiva i isključivo o tih proizvođača se nabavljaju cjepiva.

Avdić je također upozorio na pretjerano korištenje antibiotika te istaknuo kako se mora racionalizirati uporaba antibiotika jer se čestim korištenjem razvija jaka rezistencija  i onda se razvijaju bakterije koje su otporne na sve antibiotike.

Kopirati
Drag cursor here to close