Virus gripe

Mostar: Evidentirana dva slučaja gripe

''U mojoj ambulanti prošli tjedan su bila evidentirana dva slučaja gripe koja su na kraju otišla na Kliniku za infektivne bolesti, gdje su hospitalizirani'', navodi dr. Andrea Bilić.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2018. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji povećan je broj osoba sa simptomima prehlade, gripe i upale pluća. No, liječnici ističu kako stanje nije alarmantno niti neuobičajeno za ovo doba godine i ovako visoke temperature. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u HNŽ-u, od listopada prošle godine do danas registrirano je oko 1.400 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi, javlja Federalna.ba.

U ambulantama Doma zdravlja Mostar povećan je broj pacijenata sa simptomima gripe, no kod malog broja je virus i dokazan.

''U mojoj ambulanti prošli tjedan su bila evidentirana dva slučaja gripe koja su na kraju otišla na Kliniku za infektivne bolesti, gdje su hospitalizirani. Bili su na bolničkom liječenju i dobili su preporuke i uspješno su oporavljeni'', navodi dr. Andrea Bilić, liječnica obiteljske medicine.

Treba razlikovati simptome gripe i prehlade. I dok prehlada nastaje postupno i prate ju curenje nosa, kihanje i produktivni kašalj, gripa nastaje naglo.

''Pacijent ima jako visoku temperaturu, visoko febrilno stanje, kašalj je suh, javlja se glavobolja, bolovi u mišićima i kostima'', objašnjava dr. Bilić.

I dok se prehlada najčešće uspješno liječi u kućnoj radinosti, kada je riječ o gripi - najbolje je potražiti liječničku pomoć.

Slično je i s upalom pluća, od koje se broj oboljelih također povećava.

Preporuka liječnika je i cijepljenje, posebice rizičnih skupina, i to na početku sezone. No, ukoliko ste propustili, cijepiti se možete i za vrijeme trajanja sezone gripe, ali morate biti zdravi.

Kopirati
Drag cursor here to close